Putovanje na krajnji istok spoj je tradicionalizma i modernih zdanja. Sjaj bulevara grandioznog Pekinga. Glamur živopisnog Hongkonga. Šangaj, najveće gradilište na svetu.

Spori ritam života koji diše tradicijom i zdanja koja opstaju stolećima mame posetioce u drevnu Kinu. Ipak, sve je veći broj onih koji u ovu najmnogoljudniju zemlju na svetu dolaze u potrazi za ludom zabavom, poslednjim čudima moderne arhitekture i visokim tehnologijama koje će svakoga ostaviti bez daha. 

Peking
Grad koji ima stanovnika kao dve Srbije podeljen je na četiri ogromna prstena i turistima se preporučuje da se dobro pripreme pre nego što ga posete, kako ne bi završili negde potpuno izgubljeni. Iako je prostran, grad je ipak uredno urbanistički isplaniran sa Zabranjenim gradom u samom centru. Treba znati i da veliki bulevari dužinom menjaju ime.

Turisti, koji očekuju da dođu u klasičan komunistički grad, poptuno će se prevariti, jer ovde sve odiše sjajem i živopisnošću. Oko jezera Kianhai i Hounhai i dalje se oseća aroma starog Pekinga, ali duž duge obale ima i veliki broj barova i restorana.

Apsolutna atrakcija je zid drevnog Zabranjenog grada, kao i ogromno prostranstvo najvećeg trga na svetu Tjenanmena, na čijoj sredini se nalazi mauzolej Mao Cedunga. Tu je i Veliko narodno pozorište, zdanje za koje se čini kao da je iz neke druge ere. Najbolji period za obilazak je od septembra do novembra, jer je vazduh tada najprijatniji i nema mraza.

Šangaj
Nekadašnje ribarsko mesto i poznata luka, danas je mlad i moderan grad, koji šljašti novotarijama poslednje izrade. Trenutno je među najvećim gradilištima u svetu, jer na svakom metu niču nova zdanja, a prepoznatljiv je i po neopisivoj saobraćajnoj gužvi. Kao poručen je za one koji su željni urednih mesta, gde caruju najnovije tehnologije.

Turisti obavezno treba da posete donedavno najvišu zgradu na svetu – Svetski finansijski centar sa 472 metra i rupom u sredini, koji je podignut 2008. godine. Na stotom spratu je opservatorija sa koje se može posmatrati grad i okolina, a na nešto nižem nivou, na vrhu pravougaone rupe je stakleni pod jednog od spratova ispod koga se može videti pakleno gust saobraćaj grada. Još neka moderna zdanja su TV toranj, ili Orijentalna kula.

Šangaj je posebno mesto za noćni život, pogotovo u Bundu. Posetioci treba da iskoriste priliku i da se okupaju, jer se more nalazi na svega 60 kilometara. Grad se nalazi na reci Huangpu, na obalama reke koja se uliva u široku deltu reke Jangce, koja opet izlazi na Istočno kinesko more.

Hongkong
Turisti, koji odsednu u živopisnom delu, koji naseljavaju kantonski Kinezi, potpuno će se drugačije provesti od onih koji odu u kolonijalni distrikt Central. Mada ga porede sa azijskim Njujorkom, uticaj tradicije se još jako očitava, pa posetioci često imaju osećaj o nespojivosti prizora koji vide – poslovnih visokih oblakodera i prodavaca jeftinih satova na buvljacima.

U starom kvatru Central distrikt ne govori se engleski i sve je kao pre nekoliko stotina godina, dok je drugi deo potpuno moderan.

10 miliona posetilaca
Među sedam svetskih čuda, Kineski zid je najveća turistička atrakcija ove zemlje, koju godišnje poseti oko 10 miliona ljudi. On počinje na zapadu kod prevoja Điajuguan, u kineskoj provinciji Gansu, i završava se na istoku kod prevoja Šanhaiguan na morskoj obali u provinciji Ljaoning. Gradnja je počela u IDž veku p. n. e. Kasnije dinastije su ga samo produžavale, da bi danas dostigao dužinu od 7.300 kilometara. Ovo je ujedno jedina građevina na Zemlji koja se može videti iz svemira.
Izvor: Večernje novosti