Kada se govori od najboljim “mestima” na svetu koje bi trebalo posetiti, obično se misli na grad ili, pak, državu. Ali ako ne mislite “lokalno” (a delujete globalno) – može da vam se dogodi da propustite neke od najboljih mesta/regija/regiona/predela na svetu za turistički obilazak.

Tako je Lonely Planet napravio mapu najprimamljivijih \"mesta\" za turističke obilaske tokom 2012. Eksperti ali i turisti amateri udružili su snage i zaključili da je najpoželjnija destinacija obala Velsa i da tih 1.377 kilometara zaista pružaju neviđene mogućnosti koje uključuju zdrav život, rekreaciju, etno-turizam… Naravno, to će biti i potpuni oporavak za oči jer su neki delovi raznolike obale prekopirani iz raja. 

Već od prvih dana naredne godine počinje \"Maja-manija\" zbog majanskog kalendara i famoznog datuma – 21. 12. 2012. Verovatno će biti velikih gužvi na poluostrvu Jukatan, Belizeu, Gvatemali i Hondurasu, jer je organizovana La Ruta Maya.

Na ovoj listi su i severni deo Kenije (uvek je uzbudljivo u Africi kad nema ratova), kao i tromeđa Indije, Tibeta i Mjanmara (u potrazi za Šangri-La, izgubljenom zemljom).

Sicilija će biti u centru pažnje jer će konačno početi gradnja mosta Mesina, koji će je povezati sa Čizmom. Kolosalni viseći most biće najduži most na svetu sa kablovima i sa dva tornja koja će biti viša od Ajfelove kule. Biće interesantno celom svetu da \"nadgleda\" gradnju beštije…

Kanadske provincije Nova Škotska, Novi Brunsvik i još dve, tri okolne na istoku zemlje, biće turistički hitovi tokom 2012, ne samo zbog standardnih gastronomskih tura i novootkrivenih vinarija, već i zbog obeležavanja stogodišnjice od potonuća Titanika.

Pored još nekih zanimljivih ali nama dalekih predela na ovoj listi našao se i – Hvar!

Mesto konstantne letnje zabave, savršenih sunčanih dana, idealnog mora, božanstvenih koktela i svežih DJ melodija, preporučuje se kako zbog živog noćnog provoda, tako i zbog mermera Starog grada. Ostrvo koje su pohodili i Grci i Rimljani, Mleci i drugi, uključujući i Napoleona, odiše beskrajnim poljima lavande, sanjalačkim vidicima, visokim vrhovima, bikinijima, napuštenim zaseocima… Ko će da dočeka leto 2012?!
Gdestinacija/Lonely Planet