Počinje sezona božićnih ponuda, i vreme je da odaberete gde želite da provedete novogodišnje veče.

Prag, Češka
Prag je u ovo doba godine vrlo živopisno mesto. Između 26. novembra i novogodišnje večeri, grad je domaćin vašarima koji se održavaju u dva najveća prostora, na Trgu Starog grada i Venslas trgu. Prag je oštećen tokom Drugog svetskog rata ali zbog toga odiše prefinjenim srednjovekovevnim karakterom. 

Zamak iznad reke Vltave i časovnik iz 15. veka su neke od znamenitosti koje morate videti.

Tri noćenja u CasaMerčelo (4 zvezdice) košta od 580 evra, sa sve letom, transferom i doručkom.

Berlin, Nemačka
Glavne metropole Nemačke, Božić shvataju vrlo ozbiljno. Jedno od najvećih i najšljokičastijih mesta je Weihnachts Zauber, koje se nalazi na Gendarmenmarkt trgu od 21. novembra do 31. decembra.

Ali najlepše je jedno manje mesto, iza Kaiser-Vilhelm crkve, koje je bomba pogodila za vreme rata. Naravno posetite čuveni berlinski zid i naučite nešto o njegovoj prošlosti.

Tri noćenja u Kempinski hotelu (5 zvezdica) košta od 245 evra.

Madrid, Španija
Nijedno pravilo ne nalaže da se božićni i novogodišnji praznici moraju provesti u hladnoj klimi. Španska prestonica je spoj ekstravagance i latinskog šarma. U decembru, 100 tezgi će krasiti centralni Plaza Major. Kupite maske za lice i kostime i glupirajte se.

U Madridu je doček Nove godine poput prvoaprilske šale.

Tri noćenja u Westin Palace (5 zvezdica) košta od 347 evra.

Birmingem, Engleska
Birmingen je vodeće mesto u Engleskoj za doček Nove godine; možda zvuči čudno, ali je istinito. Njegov Frankfurt Božićni vašar traje već 11. godinu, a trg Viktorija je od 17. novembra do 23. decembra ispunjen bukom, pesmama, navijanjem i tezgama.

Dvokrevetne sobe u Birmingem Malmezon koštaju od 115 evra po noćenju.

Helsinki, Finska
Za one koji zaista žele da osete kako praznike slavi kontinentalna Evrope, treba da odu u Helsinki. Zaleđena božićna torta se služi na Senaatintori trgu od 7-22. decembra, na 120 tezgi.

Tri noćenja u Hotelu Kamp (5 zvezdica) košta od 470 evra.

Vinčester, Engleska
Vinčester, Engleska Ovaj grad je postao prilično svečan u poslednje vreme. Pokrenut 2006, njegov božićni vašar je prerastao u značajan događaj. Ove godine (24. novembra do 21. decembra) videćemo 90 tezgi koje će se okupiti ispred katedrale ovog srednjovekovnog grada. Vinčester je u 11. veku bio glavni grad Engleske, i istorija ispunjava njegove ulice.

Dvokrevetne sobe i Hotelu Du Vin koštaju od 157 evra po noćenju.

Lil, Francuska
Ovaj severni francuski grad je samo 80 minuta hopa od Eurostara i nudi March de Noel od 19. novembra do 30. decembra, sa 80 tezgi grupisanih na centralnom mesto Rihour. Tu su i standardne drvene igračke i primamljive poslastičarnice u kojima će prodavci služiti razne domaće poslastice. Na vašaru će biti postavljena i ogromna vrteška.

Tri noćenja u Hotel des Tours (3 zvezdice) koštaju od 250 evra.

Njujork, SAD
Njujork je pun vašara i raznih dešavanja tokom novogodišnjih praznika – uključujući i Columbus Circle praznik, koji se dešava na ulazu u Central park (30. novembra do 24. decembra), i vašar na Union trgu gde možete kupiti organske proizvode i namirnice.

Četiri noćenja u Karlon hotelu košta od 978 evra.
Izvor: B92