Val d’Isere je ovog vikenda kao po planu otvorio ovogodišnju evropsku zimsku sezonu.

Međutim, nakon najtoplije i nasuvlje jeseni na Alpima u poslednjih 147 godina, većina kompleksa snega nema ni na vidiku. 

Još uvek je rano za prognoze u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, ali ako imate nameru da rezervišete odmor u nekom od ski centara, najbolje je da se odlučite za neke od naviših vrhova.

Trenutno je Val d’Isere u najboljoj poziciji jer ima oko 1 m snežnog pokrivača od početka ovog meseca. Takođe i susedni Tignes ima sjajan sneg, ali samo na Grande Motte glečeru.

Val Thorens se takođe otvara ovog vikenda, kao i Ischigl u Austriji, ali isključivo uz veštački sneg.

Neophodno je i napomenuti da se prve velike padavine oglavnom događaju sredinom decembra, pa se hotelijeri nadaju da će ove godine uspeti da spasu Božić.

Većina ski centara koji se nalaze na nešto nižim visinama još uvek je u zelenilu i takvo stanje se očekuje sve do pada temperatura predviđenih za kraj nedelje.

Topovi za veštački sneg mogu da rade samo kada su temperature oko nule. Švajcarci tvrde da temperature u novembru nisu bile ovako visoke od 1864. godine.

S druge strane, Severna Amerika je obeležila odličan početak sezone, a staze su radile punom parom već za Dan zahvalnosti.

Ipak, evropski ugostitelji smatraju da još uvek nema mesta panici. Vremenski uslovi se stalno menjaju i to velikom brzinom, ali ako planirate put na planinu u skorije vreme, bolje je da ponesete opremu za golf nego skije.
Izvor: B92