Vampiri, duhovi, vukodlaci – sve su to mitska bića u čije postojanje su nekada davno ljudi neupitno verovali. Čak i danas svako od nas bi voleo da je pomalo Bafi – ubica vampira. Evo liste pet mitskih stvorenja i mesta gde biste mogli da ih potražite…

Vukodlaci

Polučovek, poluzver teško je zauzdavao prgav karakter i krzno koje ga je obavijalo. Blago rečeno, bilo je to užasno krvožedno stvorenje koje je izrastalo iz čoveka svake noći kada je mesec pun. 

Međutim, mnogi stanovnici Lozèra u Francuskoj tvrde da je vukolika zver iz Ževodana zaista terorisala ljude tokom 60-tih godina 18. veka.

Kralj Luj XV čak je poslao lovce da uhvate divlje stvorenje i donesu ga u Versaj, ali misija nije uspela.

Da biste bolje upoznali ovu legendu, treba da posetite Centralni masiv u regiji Langdok-Rusijon u Francuskoj, prebivalište potomaka originalne Zveri iz Ževodana, ako je verovati mitovima.

Ali ako tražite zverku ne tako natprirodne vrste, prošetajte Alpima, gde je u toku veliki povratak vukova.

Veštice
Nevaljala deca u Srbiji plaše se da će „po njih doći Baba Roga". Međutim, mališani u Litvaniji su vekovima bili pod mnogo opasnijom pretnjom.

Tamošnje veštice su naročito loša stvorenja. Kradu decu i bacaju smrtonosne kletve pa svako drugo mitsko stvorenje u poređenju s njima deluje kao „dobra duša".

Ako želite da vidite kako je bilo litvanskoj deci, posetite Veštičije brdo (Raganų Kalnas), kod grada Jodkrantea (Juodkrantė), galeriju osmadesetak drvenih skulptura na otvorenom (prve potiču iz 1979).

Ova strašna šuma je magični svet paganskih rezbarija u drvetu, zlih vila i drugih demonskih sila.

Patuljci
Skriveni narod (huldufólk) Islanda predstavljan je na najrazličitije načine, od trolova do planinskih duhova. Ako je verovati Islandskoj školi o patuljcima gde se uči o folklor ove zemlje, ima pet različitih vrsti ovih đavolaka, pa gde ćete bolje mesto za vežbanje svojih veština njihovog praćenja? Nakon časova u ovoj ekscentričnoj školi, više vam neće pasti na pamet da mrdnete kamenčić iz straha da ih ne uvredite.

Pronađite ih ispod bilo kog kamena na Islandu. Protresite grane, zadignite kamenčuge, proverite sve minijaturne kućice koje su Islanđani za njih sagradili. A možete se priključiti i nekoj zvaničnoj turi koja se bavi potragom za patuljcima, samo pazite da ih ne razljutite. Poznato je da su patuljci mušičavi pa mogu lako da izazovu nezgodu ili lošu sreću – čak se mešaju i u izdavanje građevinskih dozvola; mogu se, međutim, umiriti pesmom.

Vampiri

Nema lovca na čudovišta koji nije posebno obučen za borbu protiv ovih krvopija. Međutim, ne tražite ih u Vladovom zamku u Rumuniji, nego u sunčanijoj klimi – u Grčkoj.

Naime, najstariji vampiri potiču iz drevne Grčke – zli duhovi lamiae, epousai i klasičniji oblik vrykolakas koji ustaje iz grobova.

Ta nečasna horda neće se istopiti na suncu, naprotiv, od njega će samo bujati. Prema legendama, Santorini je prava grobnica vampira. Ako se bojite da im se suprotstavite sami, raspitajte se u gradu kad su uobičajene mesečne vampirske šetnje.

Zmajevi
Okej, sa samo nekoliko santimetra dužine, ovo stvorenje koje obitava u pećinama teško da je čudovište kalibra onog iz Loh Nesa.

Ali čovečja ribica je jedno od malobrojnih mitskih stvorenja koje zaista možete videti uživo.

Njeno mesto u mitologiji potiče od venecijanskih pećinskih crteža u kojima su opisane zmije sa krilima koje veoma podsećaju na ovog ljigavog vodozemca duguljastog tela i škrga poput perja.

Nije prošlo mnogo a priče o podzemnim zmajevima su postale nezaobilazne u usmenim predanjima širom Evrope, a prizori čovečje ribice su stigli i do slikarskih platana.

Možda je pitoma, ali njene oči prekrivene kožicom, albino ten i krvavo crveni nabori su zaista upečatljiv prizor.

Naći ćete ih u Postojnskoj jami u Sloveniji. Napori države da sačuva ove nežne zmajeve od istrebjenja znači da su tamošnje pećine savršeno mesto da ih vidite.

Susret sa bilo kojom ugroženom životinjskom vrstom je veličanstven, ali reći prijateljima da ste bili licem u lice sa živim zmajem? Neprocenjivo.
Izvor: Lonely Planet (autorka: Anita Isalska)