Skijaška staza na Crnom vrhu biće spremna do 20. decembra. Prošle godine sezona trajala svega tridesetak dana.

Skijaška staza na Crnom vrhu na Divčibarama priprema se za predstojeću zimsku sezonu, koja počinje za mesec i po. Ako bude dovoljno snega, skijanje bi moglo da počne 20. decembra. 

Uređeno je i očišćeno od kamenje, obavljena provera bezbednosti skijališta – tehnička kontrola kočionih sistema, servisiran je tabač snega. Predstoji postavljanje ograde i zaštita stubova. Za uređenje ski-staze radnici su letos bili angažovani preko javnih radova Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Žičara će biti spremna od sredine decembra – poručuje Milorad Minić, direktor Ustanove za fizičku kulturu "Valis". – Ove godine, međutim, nismo mogli da nabavimo novu mašinu za tabanje snega koja košta oko tri miliona dinara. Zbog toga, priprema staze za skijanje umesto sat i po, trajaće i do pet časova.

Minić ističe da će od vremenskih uslova da zavisi koliko će skijaška sezona ove zime da traje. Prošle godine, na primer, zbog malo snega bilo je samo tridesetak dana za skijanje.

– Sve zavisi koliko će ove zime biti snega, jer bez sezone koja će da traje tri meseca ovaj posao nema mnogo finansijskog efekta – kaže direktor "Valisa". – Ove godine snega nije bilo u januaru, baš u vreme praznika i zimskog raspusta. Uspeli smo, međutim, da prebrodimo našu prvu skijašku sezonu.

U junu je bilo odlučeno da se staza izda u zakup. Bilo je u planu da eventualni zakupac 300.000 evra uloži u opremu za osneživanje. Međutim, staza nije izdata. Prilazni put do staze biće uređen, ali je kao i lane izostalo asfaltiranje.

– Gradonačelniku Valjeva uputili smo novi cenovnik usluga na stazi – kaže Minić. – U odnosu na prošlu godinu, korišćenje ski-staze trebalo bi da bude 20 odsto skuplje. Uvedena je i sezonska karta, za koju mlađi skijaši treba da izdvoje 20.000, a odrasli 25.000 dinara. Za decu mlađu od četiri godine skijanje bi bilo besplatno.

Cene čekaju odobrenje
Jednodnevna karta trebalo bi da košta 1.000 za odrasle, a 800 dinara za decu. Poludnevno skijanje koštalo bi 800 za odrasle, odnosno 600 za decu. Po predlogu upućenom gradonačelniku na odobrenje, odrasli bi dva dana skijanja plaćali 1.800, trodnevno 2.500, a za sedam dana 4.900 dinara. Za decu, dvodnevni ski-pas koštao bi 1.400, trodnevni 2.000, a sedmodnevni 4.200 dinara.
Izvor: Večernje novosti