Ako volite priče o duhovima, prevarama i nerazjašnjenim ubistvima, dvorac Brisak je pravi izbor.

Da li volite priče o duhovima? Koji je dvorac najpoznatiji po mrtvima, koji ga i danas opsedaju? Po mnogima, to je dvorac Brisak iz 11. veka, smešten u dolini reke Loare u Francuskoj. U čak 204 sobe ovog sedam spratova visokog dvorca, zbog čega ga s pravom zovu „div iz doline Loare", naći ćete brojne antikvitete, tapiserije i razna umetnička dela, ali i duhove koji ga čuvaju, bar ako se može verovati lokalnom stanovništvu koje potpiruje i širi ovu zanimljivu legendu. 

Legenda o duhovima iz dvorca Brisak ide ovako. U jednom periodu dvorac je bio vlasništvo izvesnog Žaka, uspešnog i srećnog čoveka koji je tu živeo sa suprugom Šarlot. Ali, Šarlot je imala ljubavnika i to je bilo prilično očigledno. Besni suprug Žak nije to mogao da trpi i posle izvesnog vremena Šarlot i njen ljubavnik su jednostavno nestali. Međutim, ljubavnici su, i pošto su ubijeni, ostali u dvorcu da bi progonili Žaka. On se na kraju odselio… Posetioci dvorca Brisak tvrde da se noću i dalje čuju glasovi zaljubljenih ljubavnika, kao i da dvorcem vlada vrlo romantična atmosfera…

Brisak, najviši dvorac u Francuskoj, godinama je nenaseljen zbog straha i neprijatnosti koje priče o duhovima stvaraju u ljudima. Danas ga brojni turisti posećuju upravo zbog toga i s posebnim uzbuđenjem istražuju njegove hodnike i brojne sobe. Postoje i organizovani turistički obilasci, kada mogu da se probaju i neka od lokalnih vina u vinskim kamenim podrumima dvorca. Okolina i vrtovi su lepo uređeni, a posebna atrakcija je izlet balonom iz kojeg se uživa u pogledu na predivan krajolik i dvorac.
Izvor: Press