Globalno zagrevanje klime izazvaće talas veće vrućine u Evropi, češću sušu u Africi i ogromne poplave na ostrvima, navodi se u izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama.

Kako navodi agencija Frans pres, izveštaj te organizacije koju su 1988. godine osnovale Svetska meteorološka organizacija i Program za okolinu Ujedinjenih nacija, rezultat je do sada najkompletnijeg istraživanja i procene posledica globalnog zagrevanja. "Ako do prirodnih katastrofa bude dolazilo češće i ukoliko budu još intenzivnije, neki regioni će biti sve manje pogodni za život", piše u izveštaju u koji je agencija Frans pres imala uvid. 

Izveštaj će biti objavljen idućeg petka u glavnom gradu Ugande, Kampali, gde će biti održan sastanak stručnjaka za klimu. Sastanak u Kampali se održava desetak dana pred početak redovne godišnje konferencije UN za klimu, 28. novembra do 9. decembra u Darbanu, Južna Afrika.

Ponovo tropske vrućine?
U izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama se između ostalog kaže da bi tropske vrućine od kojih je širom sveta 2003. godine umrlo 70.000 ljudi, mogle da se ponove, što znači da postoji šansa da u drugoj polovini 21. veka tako visoka temperatura tokom leta bude prosečna.

Frans pres podseća da je prosečna temperatura u svetu u 20. veku porasla za oko jedan stepen Celzijusa, a stručnjaci predviđaju da bi do 2100. godine mogla da skoči za između jedan i pet stepeni, zavisno od količine zagađenja atmosfere industrijskim gasovima. "SAD i Karipska ostrva bi trebalo da očekuju još žešće uragane zbog jačanja vetra i kiše", piše u izveštaju.

Ostrvljani zauvek napuštaju domove?
Za ostrvske države najveća opasnost je rast nivoa mora koji izaziva eroziju obale i uništava poljoprivredne površine. "U određenim slučajevima možda će biti neophodna trajno preseljenje stanovništva", navodi se u izveštaju.

Autori izveštaja predviđaju suše u Africi, u južnom i jugoistočnom delu Azije očekuju duplo češće oluje, a na istoku tog kontineta još žešće vrućine.

Izveštaj će biti deo petog velikog izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama koji bi trebalo da bude objavljen 2014. godine.
Izvor: DW