Kipovi bogova i božanstava oduvek su građeni da uliju strahopoštovanje i ojačaju veru.

Od pamtiveka ljudi su poštovali bogove. U antici najpoznatiji spomenik u čast bogova bio je Fidijin kip Zevsa u Olimpiji. Tokom vekova sagrađeni su brojni sveti kipovi s ciljem da zadive vernike, uliju im strahopoštovanje i ojačaju veru. Evo najpoznatijih. 

Chac Mool, Meksiko
Pored Akapulka i Meksiko Sitija, u Meksiku obavezno morate da posetite i poluostrvo Jukatan, na kome su do dolaska konkistadora živele Maje. U gradu Čičen Ica nalazi se hram u kome je, prema mišljenju arheologa, smeštena statua boga kiše Chac Moola. Kameni kip potiče iz razdoblja između 900. i 1050. godine i leži na leđima s podignutom glavom i nogama savijenim u kolenima. Ime Chac Mool znači Kralj Ratnik.

Kip Hrista Spasitelja, Brazil
Svetski poznati kip Hrista Spasitelja prikazuje Isusa koji raširenim rukama blagosilja Rio de Žaneiro. Statua je naručena 1921. godine, povodom 100-godišnjice nezavisnosti Brazila. Statua visoka tridesetak metara i teška 700 tona nalazi se na 709 metara nadmorske visine na brdu Korkovado. Do njega vozi planinska železnica, a onda se još penje uz 220 stepenika. Statuta je napravljena u Francuskoj i prevezena u Brazil u delovima, a svečano je predstavljena svetu 1931. godine.

Pijeta, Vatikan
Mikelanđelov veličanstveni prikaz Majke Božje koja oplakuje mrtvog Hrista držeći njegovo telo u rukama nalazi se u Vatikanu, u crkvi Svetog Petra. Original je bio teško oštećen jer je jedna osoba pokušala da ga uništi sekirom. Pijetu je danas moguće videti samo kroz neprobojno staklo. Uprkos tome, snaga i lepota ovog remek-dela su neprocenjive.

Sfinga, Egipat
Od svih sfingi – mitološko biće starih Egipćana – najpoznatija je ona najveća, sfinga iz Gize. Neverovatno je da je ova 20 metara visoka sfinga isklesana iz jednog bloka kamena. Ova veličanstvena statua stara je 4.500 godina. Sfinga je danas u vrlo lošem stanju i restaurira se. Smatra se da lice predstavlja boga-kralja Kefrena.

Džinovski Buda, Kina
Sa 71 metar visine, ovo je najveća statua Bude na svetu. Toliko je visok da je sam nos tri puta veći od čoveka. Buda je isklesan u „živoj" steni, u litici planine Emei, u blizini grada Lešana. Građen je 90 godina, od 713. do 803. godine. Ovaj Buda čuva mornare i osigurava im sigurnu i mirnu plovidbu na tri reke iznad kojih se smestio. Kada je sagrađen, stajao je na hramu visokom 13 spratova koji se urušio. Danas je, nažalost, obrastao bujnom vegetacijom.

Bik Nandi, Indija
U južnoj Indiji, u brdovitoj pokrajini Čamundi, postoji veliki kip bika, svete životinje Indusa. Po njihovom verovanju, Nandi je bik koga jaše Šiva. Ime Nandi znači „srećan". U celoj Indiji postoji sedam sličnih kipova. Nandi je isklesan od jednog bloka sivog granita. Danas je potpuno crn jer ga poštovaoci vekovima mažu uljima.
Izvor: Press