Beč je grad hedonista i ukoliko Novu godinu želite da dočekate u ovom gradu, proslava će biti u izobilju, a na Vama je da se odlučite. U novogodišnjoj noći možete da budete na gala večeri, da idete na bal, koncert, operu, mjuzikl, da Novu godinu dočekate u klubu, nekom mondenskom baru, luksuznom hotelu, na brodu, na Velikom točku ili u privatnom avionu na 2.000 metara iznad krovova Beča.

Već tradicionalno je vrhunac novogodišnjeg slavlja u glavnom gradu Austrije – „Novogodišnja staza" u Starom gradu. Staza se prostire od trga ispred gradske većnice kroz uske uličice gradskog jezgra. 

Duž novogodišnje staze 70 gastronomskih preduzeća služiće kuvano vino i kulinarske specijalitete. Gosti će moći da uživaju i u zabavnom programu, valcerima, operetama, biće rok i pop kao i tradicionalne austrijske narodne muzike.

Posebno omiljena je klasična milja na trgu „Graben", gde bečke škole plesa nude brze kurseve valcera. Pravo novogodišnje raspoloženje biće i na vožnjama brodom na Dunavu, na Carskom balu u palati Hofburg kao i na novogodišnjem gala provodu u zgradi bečke Gradske skupštine, kao i u luksuznim hotelima.

Na primer, u hotelu „Zaher" novogodišnje gala veče sa menijem od 4 ganga od 22 sata ili 6 gangova od 20 sati koštaće 370 tj. 412 evra.

Luksuzni voz „Majestic Imperator" ili „palata na šinama", kako ga zovu, ima takođe organizovanu ekskluzivnu vožnju za doček Nove godine. U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno se prikazuje opera „Slepi miš" Johana Štrausa.

Ljubitelji izložbi i muzeja će 31. decembra do 16 sati moći da posete željene izložbe a 1. januara će skoro svi muzeji biti otvoreni čitavog dana. U zabavnom parku Prater biće organizovan najveći vatromet u Beču.

Izreka kaže: „Ko se nije vozio Velikim točkom, taj nije bio u Beču".

Romantični vagoni bečkog Velikog točka biće otvoreni za posetioce i u novogodišnjoj noći sve do 2 sata, a 1. januara će čitav zabavni park biti otvoren za posetioce.

Ukoliko Novu godinu želite da dočekate luksuzno i nesvakidašnje, onda preporuka glasi „Uletite u Novu godinu na 2.000 metara iznad Beča". Neobična ponuda obuhvata vožnju luksuznim kadilakom do bečkog aerodroma Švehat, gde se ukrcava u privatni avion, koji goste u novogodišnjoj noći vozi iznad krovova Beča, a moćiće da se vidi i katedrala Sv. Stefana, Veliki točak i vatromet.

Let traje 150 minuta i košta 800 evra po osobi uključujući propratno posluženje i šampanjac.

Novogodišnje jutro se u Beču već tradicionalno obeležava „Doručkom protiv mamurluka" na trgu isped gradske većnice, gde se na velikom platnu može pratiti čuveni Novogodišnji koncert.
Izvor: B92