Lagani ritam – Čudesno lepe plaže, ljubazni domaćini i vesela atmosfera glavni su turistički aduti ovog ostrva

Fini beli pesak, prijatna tropska klima i tirkizno more glavni su aduti ostrva Aruba. Prema legendi, njene plaže pripadaju peščanom patuljku koji se prema svakom zrnu peska ophodi sa mnogo pažnje i ljubavi, pa su zbog toga tako lepe. Lagani ritam života, zavodljiva priroda i pozitivni domaćini čine da se i najveći mrgudi prepuste čarima ovog malog raja na zemlji.

Da biste stekli pravu sliku o Arubi, potrebno je da obiđete njene najpopularnije plaže. Palm bič jedna je od najvećih i najposećenijih. Njene mirne vode odlične su za plivanje, a u pesku lako mogu da se nađu zanimljive školjke. Boka Katalina je potpuno pusta, ali je idealna za ronjenje zbog brojnih riba i raznolike vegetacije, dok je Boka Prins čuvena kao omiljeno mesto zaljubljenih parova, romantičnih piknika i bega od urbane gužve.

Aruba privlači i brojne pustolove koji na njenim plažama uživaju u raznovrsnim vodenim sportovima. Njene plaže su među najčistijima na svetu, pa je zbog toga na njima strogo zabranjeno pušenje. Ko prekrši ovu zabranu, suočiće se sa kaznom od 190 evra! Arubljani su vrlo ponosni na prirodne lepote svog ostrva i vrlo ozbiljno shvataju ovo pitanje.

Ako vam dosadi more, lako možete da idete na pešačke ture u Arikok nacionalnom parku. Bez obzira na broj ljudi u grupi, sve imaju vodiče, koji šetnje prilagođavaju kondiciji posetilaca.

Eko-turizam u poslednjih nekoliko godina se brzo razvija na Arubi, pa Arikok park organizuje raznovrsne izlete. Ipak, za porodice sa malom decom daleko su zanimljivije posete lokalnim parkovima sa životinjama, poput farme leptira, parka magaraca i utočišta ptica. Posetioce intrigiraju i brojne pećine, među kojima je, zbog svog ljubavnog tunela, najinteresantnija Huliba.

Vesela atmosfera vlada na celom ostrvu, a naročito u glavnom gradu Oranhestad, u kome se svakog utorka organizuje festival hrane, muzike i ručnih radova Bombini (što na jeziku papiamentu znači dobro došli).

Dobar provod obećava i šareni autobus Kuku Kunuku, koji svake večeri turiste vodi u obilazak grada, a potom i na nezaboravnu večeru. Uticaj različitih kultura oseća se i u kulinarstvu ovog malog ostrva. Čak i od običnih sastojaka, vešti lokalni kuvari prave neobična jela koja zavode čula radoznalih turista.

Morski plodovi čine osnovu tamošnje kuhinje, s obzirom na to da svakog dana ribari na obalu donose različite vrste svežih riba, a najveći specijalitet su fileti ajkule.

Popularno jelo je keši jena, koje se pravi od ribe ili mesa sa sirom gauda, začinima i specijalnim tamnim sosom, a služi se kukuruznim hlebom ili piticama. Sopi di piska je egzotična riblja čorba koja se pravi sa kokosom i mesom. Za one koji ne vole da eksperimentišu, najbezbednije je da naruče ribu na arupski način, jer će tako dobiti pohovane filete u sosu od belog luka.

Divi divi i pelikani
Aruba je poznata po neobičnom savijenom drvetu divi divi, koje potiče sa ovog ostrva. Nikad ne raste uspravno zbog jakih vetrova koji ga usmeravaju na jugozapadnu stranu. Dostiže visinu od devet metara. Lokalni naziv je vatapana i veoma je popularno na ostrvu.

Mali Antili su prirodno stanište pelikana, pa ih je lako uočiti na mnogim plažama Arube. Njen zaštitni znak su i iguane. U jednom periodu važile su za ekstravagantan kulinarski specijalitet, ali danas su zaštićene i njihov lov je strogo zabranjen.

Malo istorije
Prvi Evropljanin koji je kročio na tlo Arube (1499. godine) bio je španski konkvistador Alonso de Oheda. Ime je dobila po španskom izrazu „ruba oro" (crveno zlato), jer su španski kolonijalisti smatrali da je ostrvo bogato zlatom. Ipak, ovu rudu na Arubi su pronašli Holanđani tek 1824. godine. Starosedeoci Arube bili su Aravak Indijanci, koje su španski osvajači proterali na teritoriju današnje Dominikanske Republike da bi radili u rudnicima bakra.

Tokom kulminacije špansko-holandskog rata 1636. godine, Holanđani su preuzeli vlast nad Arubom. U vreme Napoleonovih osvajanja, Englezi su od 1805. do 1816. godine kontrolisali Arubu, ali su je ipak vratili Holanđanima. Danas je autonomni deo Kraljevine Holandije.
Izvor: Press; fotografije: Wikimedia