Svet je prepun luksuznih hotela i lepih mesta na kojima možete prespavati. Međutim, mesta koja se ne ističu po svojoj udobnosti već po ekscentričnosti, su još bolja i zanimljivija.

Pogledajte kakvi sve neobični smeštaji postoje širom sveta, a ako odete na neko od njih, sigurno tu noć nećete zaboraviti.  

1. Adrere Amellal, Siva, Egipat
Zamislite palatu u sred pustinje i imaćete utisak kako Adrere Amelal izgleda. Ovo mesto se nalazi u sred saharske oaze Siva i udaljena je osam prašnjavih sati vožnje od Kaira.

Okruženo je nepreglednim peskovitim površinama, 18 metara ispod nivoa mora. Palata je izgrađena od soli sa stena i blata, a sveće obasjavaju sobe… Cena: 460 dolara za jednokrevetnu sobu 18 Mansour Mohamed St., Zamalek

2. Saugerties Lighthouse, Njujork,SAD
Ovaj predivan obnovljen svetionik, sagrađen je 1869. godine i nalazi se na reci Handson. Do njega možete stići ili brodom ili kratkom šetnjom kroz prirodu, pa je preporučljivo da tamo stignete tokom dana.

Gostima nudi beg iz užurbanog Njujorka, a tamo možete prenoćiti i doručkovati.

Cena: 225 dolara po noćenju 168 Lighthouse Drive Saugerties

3. Chapel of Rest, Derbyshire, Engleska
Ova bivša "Kapela odmora" je savršeno mesto za opuštanje i razmišljanje o sopstvenoj smrtnosti. Nalazi se iza ugla mirnog Derbšir groblja i okružena je drevnim nadgrobnim spomenicima. U kapeli možete spavati u velikom bračnom krevetu koji se nalazi na mestu gde je nekada bio smešten oltar.

Cena: od 68 dolara po noćenju North End,

4. Elkui Domos, Paihuano, Čile
Ovaj hotel, koji je smešten u Elkui (Elqui) dolini u Čileu, podseća na neko futurističko zdanje. Elkui Domos je skup od sedam geodetskih kupola, od kojih svaka poseduje dva dela za boravak sa prozorom na plafonu koji omogućava divan pogled na nebo.

Sa teleskopom u svakoj kupoli, nikad nećete zaboraviti zašto ste došli baš na to mesto.

Cena: od 120 dolara Camino Publico Pisco Elqui a Horcon.

5. Bristolski avion iz 1950, Vaitomo, Novi Zeland
Ovaj avion je jedan od poslednjih savezničkih aviona iz Vijetnama, a sada je pretvoren u motel. Četiri osobe mogu da spavaju u kokpitu i još toliko u repu aviona.

Motel se nalazi u okviru Vudlin parka, gde možete naučiti sve o kulturi ove zemlje.

Cena: od 140 dolara za kokpit I 133 za rep Woodlyn Park

6. All-American aluminum trailer, Arizona, SAD

Odsednite u jednoj od devet potpuno renoviranih aluminijumskih prikolica u Šejdi Delu. Bilo da je reč o Kraljevskom izdanju iz 1951, opremljenog sa leoparda tepisima, čašama za martini, Iiprefinjenim doručkom ili Polinežanskom, sa ručno rezbarenim barom, crno-belim TV-om i muzikom iz tog perioda koja dolazi sa radija, prikolice će vas vratiti u 1950-tu kada su ljudi šetali otvorenim putem u potrazi za američkim snom.

Cena: 93 dolara po noćenju

7. Kadirska kućica na drvetu, Olimpos, Antalija, Turska
Na predivnoj turskoj obali nalazi se seoce Olimpus, gde su se hoteli poznati po raznovrsnim smeštajima, naročito po onim koji se nalaze na drvetu. Ovi jednostavni drveni bungalovi koje se nalaze među krošnjama su sve popularniji za turiste.

Kadir, poseduje više od 100 bungalova, i nekoliko većih kabina i kuća.

Cena: od 20 dolara po noćenju

8. Blow Up Hall Hotel, Poznan, Poljska
Ovaj bizarni, interaktivni hotel, nazvan po istoimenom filmu iz 1966, dozvoljava gostima da učestvuju u stvaranju umetnosti. Smešten je oko video instalacija i ima 22 apartmana, kao i kolekciju savremene umetnosti. Ne postoji recepcija niti brojeva na vratima, a umesto toga gosti koriste ajfonove za otvaranje soba.

Cena: od 33 dolara po noćenju

9. Rêve de Bisons, Ruan, Francuska
Na poljoprivrednom zemljištu u blizini Ruana, možete oživeti nekadašnji način američkog života dok oko vas luta stado bizona. Najbolje je da dođete u julu i možda ćete prisustvovati i rođenjima bizona. Ovde možete doživeti brojne avanture poput vožnje kanuima.

Cena: 82 dolara po noćenju Terres du Muchedent,

10. Trullo Azzurro, Pula, Italija
Trulosi, male kamene zgrade, poznate su u celoj Puli ali i širom Italije. Tradicionalno su izgrađene bez upotrebe cementa ili maltera i liče na kamene košnice. Njihova jedinstvena konstrukcija čini da spolja izgledaju mnogo manje nego što su unutra; imaju i vrlo debele zidove koje održavaju svežinu tokom letnjih vrelih dana. Cena: od 750-890 dolara za nedelju dana

11. Hostel Cecilia, Ljubljana, Slovenija
Hotel Cecilija u Ljubljani je nekada bio zatvor. Sobe i dalje imaju rešetke na prozorima, a vrata su teška i sa katancima. Međutim, nakon restauracije sobe su ipak mnogo udobnije nego kada su zatvorenici boravili u njima. Hostel se nalazi i na odličnoj lokaciji za istraživanje grada, a cene su vrlo povoljne.

Cena: 20 dolara po noćenju

12. Swiss Customs Post, Hauterive-la-Fresse, Francuska
Ovaj prelepi stari pansion nalazi se u planinama Jure. usred bujne livade i borove šume; nudi udoban smeštaj u prelepom ambijentu, koji će vam omogućiti da nekoliko dana živite životom junaka iz filma "Moje pesme moji snovi."

Ona takođe označava i granicu Le Saugeais, male Republike Francuske koja ima svog predsednika, svoj jezik, pa čak i svoju nacionalnu himnu.

Cena: 110 dolara po noćenju

13. Gamirasu hotel-pećina, Turska

Spavanje u pećini je vrlo udobno, ili bar tako tvrde iz uprave ovog hotela. Ovde se nalazi 30 soba, a pećina, koja je stara preko 1.000 godina, je u vizantijsko vreme služila monasima za povlačenje.

Cena: 130 dolara po noćenju

14. Poseidon Undersea Resort, Fidži
Smešten 12 metara ispod površina plave lagune na Fidžiju, do ovog podvodnog resorta stižete liftom. Ovo mesto poseduje sve kvalitete hotela sa pet zvezdica, s tim što su i zidovi uglavnom providni tako da možete uživati u pogledu na podvodni svet.

Cena: 15.000 dolara za nedelju dana, u cenu je uključen i transport, 2 noćenja u posebnom apartmanu, ronjenje i ispijanje vina.

15. Nine Hours, Kjoto
"The Nine Hours" je hotel čije su sobe u obliku kapsula. Dok sam hotel pruža dovoljno prostora, uključujući i kupatila, gosti spavaju u ojačane plastičnim kapsulama, koje imaju sve uobičajene pogodnosti, kao što su TV, radio, osvetljenje i pristup alarmu.

Savršeno mesto ako ne patite od klaustrofobije.

Cena: 64 dolara noćenje
Izvor: B92