Da biste razumeli zašto je Evropa dobila nadimak “Stari kontinent” vredelo bi obići neke pomalo zaboravljene gradove u kojima i dalje živi duh prohujalih vremena.

Možda su Pariz i Rim najatraktivnije destinacije, ali za one koji žele da upoznaju "pravu" Evropu, zanimljiviji su neki drugi gradovi. Evo našeg odabira: 

1. Belincona, Švajcarska
Okružena Sent Gotard masivom u švajcarskim Alpima, Belincona (Bellinzona) je divan dom tri najbolje očuvana srednjovekovna zamka u zemlji. Zato je odlična alternativa Lucernu ili Interlakenu.

Grad je zapravo kapija ka Italiji za sve one koji putuju sa severa i predvorje Alpa za one koji dolaze sa juga. Pun je slikovitih uglova i raskrsnica, a neoklasični, italijanski stil divno se uklapa uz stare kućice.

2. Talin, Estonija
Ako želite da se kao pomoću vremenske mašine vratite u prošlost, posetite Talin (Tallinn) u Estoniji. UNESKO ga je uvrstio u centar Svetske baštine zbog fantastičnih srednjovekovnih utvrđenja i čitavog lavirinta kaldrmisanih ulica.

Reputaciji viteškog grada ne odmažu ni gotska koplja i velike kule, a raznobojne kuće, bučne pijace, neverovatna utvrđenja i postsovjetska atmosfera dopinose tome da se u Talinu osetite kao u nekom drugom vremenu.

3. Ravelo, Italija
Ravelo (Ravello) je jedan od najvećih dragulja Italije koji leži na divnom brdu s pogledom na obalu Amalfi. Mala regija poznata je po stablima limuna, a zato i po limonćinu.

Možete posetiti lokalne proizvođače i naučiti kako da sami pripremite to osvežavajuće piće.

4. Valensija, Španija
Valensija (Valencia) je univerzitetski grad vrlo dinamičnog života koji je smešten južno od Barselone, na obali paralelnoj sa Balearskim ostrvima. Vrlo nepravedno je zapostavljena, pa većina posetilaca Španije odlazi u Barselonu, Madrid ili Ibicu.

Ipak, ona ima moćnu istoriju i ogromno kulturno nasleđe, a u njih spada i čuvena kolekcija u tamošnjem muzeju umetnosti pod nazivom "Grad umetnosti i nauke" koju je dizajnirao svetski poznat arhitekta Santjago Kalatrava.

5. Zagreb, Hrvatska
Stranci ga opisuju kao prestonicu iz bajke, ali je ipak i dalje nepoznat velikom broju svetskih turista. Međutim, u jednom američkom dnevnom listu, menadžer australijske agencije "Trafalgar" Metju Kameron Smit rekao je da je fasciniran Zagrebom i da je to obavezno mesto za one koji od putovanja traže "nešto drugačije".

"Od veličanstvene katedrale, do kardinalskih palata, Crkve svetog Marka i Kuće opere, ovaj grad će vas očarati starinskim šarmom", smatra Smit. "Jedan od najboljih užitaka je da sednete u neki od mnogih kafića i posmatrate prolaznike, ili potrošite nekoliko sati obilazeći muzeje i galerije".

6. Trir, Nemačka
Najstariji nemački grad Trir (Trier) datira iz 16. godine pre Nove ere kada su ga osnovali Rimljani. Ipak, postao je poznat tek kao rodno mesto Karla Marksa.

Trir, naravno, ima da ponudi mnogo više od toga. Odlična je alternativa Štasburgu i Hajdelbergu jer ima fantastičnu kulturu i istorijsko nasleđe.

7. Kijev, Ukrajina
Kijev je prestonica i najveći grad u Ukrajini koji važi za jednu od najlepših destinacija u Evropi. Divni neboderi i crkve sa pozlaćenim kupolama se neverovatno uklapaju u pravu fuziju stilova.

Kijev je odlična opcija za turiste koji traže kulturu i istoriju u postsovjetskom periodu i adekvatna je zamena za Moskvu ili Prag.

8. Spoleto, Italija
Ovaj divni grad sasvim je nepravedno zapostavljen. Nalazi se u regiji Umbrija između Firence i Rima i okružen je brojnim srednjovekovnim utvrđenjima i selima. Dok stojite na raskrsnici iz 16. veka, imaćete osećaj kao da ste u nekom muzeju pod vedrim nebom, a čim se maknete iz centra grada možete pronaći brojna arheološka nalazišta drevnih zdanja.

9. Tibingen, Nemačka
Ako tražite "pravi" nemački grad, Tibingen je odlično mesto za vas. Smešten je na Neckar reci na jugu Nemačke i od Štutgarta udaljen oko 30 kilometara.

Sigurno ćete biti oduševljeni raznobojnim fasadama tradicionalnih kuća i Hohentibingen zamkom koji se nadnosi iznad grada. Uređeni centar srednjovekovnog grada prepun je kafića, taverni, restorana i krčmi, pa možete biti sigurni da ćete biti i pristojno ugošćeni. Možda je i najzanimljivija trospratna zgrada gradske skupštine sa ukrašenim astronomskim časovnikom.

10. Tuluz, Francuska
Tuluz (Toulouse) se nalazi na pola puta između Atlantika i Mediterana i "ukrašen je" divnim srednjovekovnim crkvama i palatama od fasadne cigle. Tuluz mnogi smatraju "francuskim Pragom" i važi za jedan od najlepših gradova na svetu.
Izvor: B92