Strani turisti doneli su ovog leta Španiji ekonomsko olakšanje zahvaljujući kome je sektor turizma, koji je od velikog značaja za tu zaduženu zemlju, zabeležio jednu od najuspešnijih godina.

Španija je imala jedno od najboljih leta u istoriji turizma. U julu, avgustu i septembru, tu zemlju je posetilo 20,9 miliona inostranih turista, što je za 8,5 odsto više nego prošlog leta. 

U prvih devet meseci 2011, Španiju je posetilo 45,8 miliona turista, osam odsto više nego u istom periodu lani. Najviše je bilo turista iz Britanije, dok je veliki broj njih došao i iz Nemačke, Holandije i Francuske.

Turizam učestvuje sa oko deset odsto u bruto domaćem proizvodu Španije i podupire njenu ekonomiju, dok je Banka Španije upozorila na privredni rast koji gotovo da stagnira i nezaposlenost koja je premašila 20 odsto.

Španija je prošle godine bila četvrta zemlja u svetu po posećenosti, nakon Francuske, SAD i Kine, po podacima Svetske turističke organizacije.

Ukoliko se do kraja godine nastavi pozitivan trend koji je zabeležen do septembra, završiće godinu sa oko 57 miliona inostranih turista koji su posetili Španiju, što bi bio četvrti najbolji rezultat u istoriji zemlje.
Izvor: B92