Posebna vrsta pomoći za strane turiste. U slučaju bilo kakvog problema, neprijatnosti ili neodumice stranci će moći da pozovu Jovana Nedeljkovića.

Strani turisti će od naredne godine u Srbiji imati svog „zaštitnika"! Stranci će u slučaju bilo kakvog problema, neprijatnosti ili neodumice moći da pozovu Jovana Nedeljkovića. On će se, poput superheroja, pojaviti na mestu nesreće i rešavati njihove probleme. 

– Pošto smo na sastanku Balkanske alijanse hotelijera BAHA zaključili da je glavni problem zemalja na ovim prostorima mišljenje turista da smo „nebezbedni", odlučili smo da takav strah iskorenimo – kaže Bato Krivokapić, direktor HORES (Nacionalnog udruženja hotelijera i restoratera). – Većina stranaca na Balkan dolazi sa željom da vidi nekoliko zemalja i svi se pitaju da li su te države bezbedne. Osećaj sigurnosti je glavni razlog zašto odsedaju u skupim hotelima koji pripadaju svetskim lancima iako imamo dosta kvalitetnog domaćeg smeštaja.

Na sastanku BAHA je dogovoreno da se napravi Balkanski vodič bezbednosti u kojem će biti tačno navedeno kolika je stopa kriminala, kakva je mogućnost da turistu budu opljačkani, da li je bezbedno da se voze gradskim prevozom i taksijem… Ova brošura se uveliko sprema, a kada bude završena deliće se na graničnim prelazima. U njoj će biti i navedeno ime svih ljudi koji su direktno zaduženi da pomažu stranim turistima.

– Savetnik će se naročito angažovati ukoliko dođe do fizičkog napada. U mnogim slučajevima moraće lično da se pojavi, a, kada je to moguće, daće savet ili instrukcije i putem telefona – objašnjava Krivokapić.

U Balkanskoj asocijaciji hotelijera, koja želi da pomogne stranim turistima, nalaze se sve balkanske zemlje (pa čak i Rumunija i Albanija) osim – Hrvatske. Oni smatraju da se ne nalaze na Balkanu, tako da srpski turisti u toj zemlji neće imati turističkog savetnika od kojeg mogu da traže pomoć u slučaju nevolje.
Izvor: Večernje novosti