Ocena svetskih putnika – Većina gradova s najukusnijom hranom i vinima nalazi se u Italiji, ali svojim jelovnicima mogu da se pohvale i restorani u Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

Jesen je doba godine kada vam cilj putovanja može biti gastro uživanje. Portal Tripadvajsor je na osnovu ocena putnika i gastro stručnjaka sastavio listu od 10 najpoznatijih gastro destinacija u Evropi, od kojih se većina nalazi u Italiji, a najbliža nam je regija Toskana. 

1. Firenca, Italija
Kažu da u Firenci nema loše hrane jer stanovnici Toskane uglavnom jedu hranu uzgojenu s tog područja. Zašto i ne bi kada imaju savršeno maslinovo ulje, mahunarke, sir pekorino… Osim toga, tu su i poznata vina poput Chianti, Vino Nobile di Montepulciano i dezertno vino Vin Santo. Preporuka je da posetite La Limonaiu, Frescobaldi Wine Bar & Restaurant, vinsku turu u Toskani i Firentinsku akademiju vina.

2. Pariz, Francuska
Poznato je da su u Gradu svetlosti smešteni najbolji restorani. U rukama francuskih kulinara i najobičniji sendvič postaje fantazija ukusa – uverićete se ako probate croque monsieur. Francuska je poznata i po dugačkom spisku najkvalitetnijih vina u čijem ukusu možete uživati u restoranima kao što su Moustache, Les Papilles Le Cordon Bleu Academie d’Art Culinaire.

3. Rim, Italija
Ako se pripremate za put u Rim, obavezno ponesite za broj veće pantalone ili one sa lastišem jer će vam sigurno trebati ako budete želeli da probate italijansku hranu. U Večnom gradu uživajte u specijalitetima kao što su filetti de baccala, pasta cacio e pepe sa pekorino sirom, pasta carbonara i carciofi alla giudia. Ne propustite da posetite čuvene vinske podrume The Library Bistrot i Roscioli te Vino Roma.

4. Sorento, Italija
Restorani s najlepšim pogledom i hranom su na italijanskoj obali Amalfi. Preporučujemo da naručite gnocchi alla sorrentino ili neku sveže ulovljenu morsku poslasticu. Na kraju obroka probajte limončelo. Boravak u Sorentu iskoristite da posetite La Vineria Bollicine, Restoran Bagni Delfino, školu kuvanja Old Taverna Sorrentina i kuću sira Caseificio Michelangelo.
5. Jork, Velika Britanija
Ova oblast je najpoznatija po jorkširskom pudingu, ali ima zanimljivih tradicionalnih pabova u kojima se ispija čaj, dok su restorani uglavnom specijalizovani za razne svetske kuhinje poput tajlandske, indijske i pakistanske. Obavezno probajte pivo od đumbira koje potiče upravo iz ove regije. Od gastro lokacija preporučuju se Royal Oak, Rustique, The Old White Swan i York City Walls.

6. Sijena, Italija
U Sijeni možete uživati u svim ukusima toskanske kuhinje. Kroz ovaj grad svakodnevno prođe stotine turista, a u tamošnjih restoranima lako možete da nađete sto. Naručite pici (vrsta testenine), ribolittu (supu od graška s hlebom) i panforte (božićni dezert koji se pravi cele godine). Probajte i domaće crno vino – Chianti je među najpoznatijim. Od mesta koje treba obići izdvajaju se Zest Winebar & Cafe, La Compagnia dei Vinattieri, Toskanska vinska škola.

7. Bolonja, Italija
Oni koji su bili u Bolonji savetuju da ovde bar nakratko zaboravite na meso. U ovom gradu postoje restorani za svačiji džep, u kojima obavezno treba probati tortelline al brodo, mortadellu ili tagliatelle al ragu. Preporučene lokacije su Al Sangiovese, Trattoria Serghei, zatim manifestacija Italian Days Food Experience.
8. San Sebastijan, Španija
Tradicionalno špansko jelo tapas čeka vas na svakom ćošku San Sebastijana. Domaća pršuta i morski specijaliteti zaštitni su znak ovog predivnog španskog grada. Nepisano pravilo za turiste u ovom mestu jeste da obrate pažnju u kojem restoranu ima više papirića po podu jer to ne znači da je prljavo nego da je kroz to mesto prošlo taj dan puno ljudi, što je garancija fine i sveže hrane. Neka za preporuku mesta su Bar Goiz Argi, La Cuchara de San Telmo i Parte Vieja.

9. Barselona, Španija
Barselona je za gurmane grad iz snova. Specijaliteti katalonske kuhinje su zarzuela i fideua, a zanimljiva mesta koja treba posetiti su Maitea Taberna i Monvinic. Nećete pogrešiti ako napravite piknik na poznatoj pijaci La Boqueria.

10. Edinburg, Velika Britanija
One koje zanima škotska tradicionalna kuhinja treba da posete Edinburg. U ovom gradu možete probati i savremenu indijsku, tajlandsku i „fužn" kuhinju, koja je zapravo mešavina raznih tradicionalnih kuhinja. Ne propuste Edinburgh Farmers’ Market, eko-vino, Afternoon Tea Tours i I. J. Mellis Cheesemonger.
Izvor: Press