U Berlinu je od 12. do 23. oktobra održan sedmi po redu „Festival svetlosti“ koji svake godine u oktobru u glavni grad Nemačke privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta.

Bar su u umetnosti dopuštene kontradiktornosti. Dok pozorište u Kelnu, najnovijom premijerom po tekstu Nobelovom nagradom ovenčane Elfride Jelinek, koja se zove „Nema svetlosti\", jasno pokazuje šta pozorišni poslenici misle o sadašnjem društveno političkom trenutku, dotle Berlin u pravom smislu blješti. U nemačkoj prestonici upravo je održan „Festival svetlosti\".

Šalu na stranu, od nečega mora da se živi, ne može ni nemački glavni grad da bude večno siromašan i seksi – kako je to zaključio i svima objavio njegov popularni i nadasve sposobni gradonačelnik Klaus Voverajt. On je 12. oktobra spektakularnom svetlosnom instalacijom na Potsdamer placu otvorio sedmi po redu „Festival svetlosti\". 

Program u \"svetskoj metropoli Berlin\" je bio spektakularan. Svetlosne instalacije i iluminacije, vrebale su sa pročelja zgrada, ulica, krovova, drveća, klupa, stepenica pa čak i čaša iz kojih su se služili kokteli. Vatromet svetlosti posetioci su mogli da gledaju sa zemlje, iz vazduha i sa reke. Svetlost je sijala i u gradskom akvarijumu, u zoološkom vrtu, pozorištima, radnjama, aerodromu, u muzejima, radio stanicama, televizijskim studijima…

Put noću kroz Berlin
Utisak je da je ove godine umetnicima i dizajnerima zaista uspelo da potpuno transformišu grad u jedinstveno umetničko delo. Svoje radove 20 svetski priznatih umetnika predstavilo je u oko 80 umetničkih instalacija koje su projektovane na znamenitim lokacijama i nepoznatim delovima Berlina.

Tako je Brandenburška kapija postala svetlosna platforma na kojoj se projektuju video poruke. Veliku pažnju privukla je video instalacija „Lica\", u kojoj su učestvovali i prolaznici. Bizarne animacije, iznenađujući efekti, emocionalna raspoloženja, slika grada i lica svakodnevno se spajala u umetničko delo koje je na festivalu doživljavalo svakodnevne promene. Postavljena je grandiozna skulptura Erika Tanhojzera „Lica\", visoka oko osam metara, skoro pet metara široka i teška nešto više od jedne tone. Dirk Dehmel izlažio je svoje fotografije Berlina, a fotografije čuvenih majstora i skulpture kroz video instalacije povezao je dizajner Bartoš Navare. Čuvari vremena, mistične skulpture koje godinama putuju po muzejima i izložbama širom sveta ove godine 12 noći putovale su kroz glavni grad Nemačke, da bi svake noći bile izložene na drugom mestu. Berlinsku katedralu ove godine osvetlila je svetski poznata umetnica iz Beča Tereza Mar.

Festival je u glavni grad Nemačke privukao, po prvim procenama, više od milion posetilaca, koji su na veliku radost omiljenog gradonačelnika Voverajta ostvarili više od 400.000 noćenja.
Izvor: DW