Izvanredna lepota – Veličanstven krajolik, predivne stare kuće i imanja, kameni zidovi, crkve, polja, čudesni vrtovi. Čitav region oslikava neprevaziđen ostrvski šarm.

Ljubitelji engleskih serija znaju o čemu je reč – mnoge su snimane u čudesno privlačnoj ostrvskoj provinciji. Ako ste ikada poželeli da je obiđete i da se bar na neko vreme osetite kao u romanu Agate Kristi, onda je Kotsvolds pravi izbor. 

Popularan u Engleskoj, ali i među turistima iz celog sveta, Kotsvolds je poznat po svojim bržuljcima, uspavanim pitoresknim selima i po svom tipično engleskom načinu života. Veličanstven krajolik, predivne stare kuće i imanja, kameni zidovi, crkve, polja, čudesni vrtovi. Čitav region oslikava neprevaziđen šarm stare Engleske. Nije ni čudo da još od 1966. godine nosi titulu regiona izvanredne prirodne lepote.

Hlad engleskih ruža
Bum u proizvodnji vune i tkanine u srednjem veku doprineo je tome da Kotsvolds postane bogat i značajan industrijski region, a kao posledica toga podignute su veličanstvene građevine čije je mesto u istoriji obezbeđeno.

Zamak Sirenčester
Ako ikada poželite da se odmorite u hladu engleske ruže ili da u mirno popodne popijete čaj, ne postoji bolje mesto za ispunjenje vaših fantazija.

Kotsvolds čine poznata mesta poput Bata, Čeltenhema, Vudstoka ili ljupkih sela kao što su Barford i Kesl Komb. Ipak, da ste na pravom mestu shvatićete po kamenim zidovima. Zidovi od žutog krečnjaka nalaze se svuda po poljima. Mnogi su podignuti u 18. i 19 veku, posebnom tehnikom bez upotrebe cementa. Farmeri ih rado postavljaju da bi ogradili ovce, ali su oni istovremeno i zaštitni znak ovog istorijski značajnog krajolika. Kamen je i inače svuda prisutan kao građevinski materijal – od stepeništa do krova, kuće su izgrađene od krečnjaka, pa čitav region odiše magičnom arhitektonskom uniformnošću.

Stou on d Vold
Još jedan zaštitni znak su ovce. Od 13. do 15. veka autohtona kotsvoldska sorta postala je slavna širom Evrope po izuzetno kvalitetnom runu. Prodavci vune su se obogatili, a svom kraju su ostavili lepe kuće i čudesne crkve poznate i kao „vunene crkve". Pravi dragulj među crkvama je svakako crkva Svetog Džejmsa u Čiping Kemdenu. A ovce? Čak i danas ovca na brdašcetu predstavlja tipičnu scenu koja može da se vidi u Kotsvoldsu.

Gradić Morton na Maršu ubraja se u najljupkija mesta ovog regiona. Do njega se stiže putem Fos, kojim su i Rimljani nekada davno prolazili. Mesto je tipično kotsvoldsko: razni pabovi, prijatni restorani, male prodavnice antikviteta, čajdžinice, nekoliko dobrih pekara i mesara.

Čudesni svet istorije
Na turističkoj ruti je i Čedvort, gde su pronađeni ostaci najvećeg rimskog naselja u Britaniji. Prolazeći pored palata, lako je zamisliti kakvim su luksuznim životom tu nekada živeli engleski plemići. Stou on d Vold je mesto koje odlikuje slikovita pijaca koja se može videti u tom kraju.

Pejnsvik
Mnoga mestašca nisu toliko poznata, pa tako i do današnjih dana kriju svoje tajne. Draž obilaska Kotsvoldsa može da se pronađe i u otkrivanju bisera – skrivenih sela poput Pejnsvika, Bidstona, Vinkomba, ili netaknutih srednjovekovnih crkava kao što je Nortlič koji često nazivaju Katedralom Kotsvoldsa: otvorite vrata i naći ćete čudesni svet istorije.
Izvor: Press; sve fotografije: Wikimedia