U svetu se pojavio novi trend; takozvani „sirotinjski turizam“ koji podrazumeva da idete u obilaske znamenitosti u pratnji vodiča beskućnika.

Bez obzira na to što Londonom "briše" izuzetno hladan vetar, Henri Sturmanis na ulici jede svoju porciju konzervirane hrane. 

"Započeo sam da se bavim ovakvim poslom jer je ovo moj dom sve dok ne pronađem bolji", kaže i pokazuje prstom u betonsku strukturu ispod velike saobraćajnice.

"Ovo je treća zima kako sam u Old Street-u, koji je inače, deo starog Rimskog puta. Iza vas je Leysian Mission, nekada divna bolnica koja je pomagala siromašnim ljudima. Sada su tu luksuzni apartmani", opisuje Strumanis, jedan od londonskih vodiča, svoje okruženje.

Za sada postoji pet pešačkih londonskih tura za koje su vodiči beskućnici; oni nude jedinstvenu perspektivu ove prestonice.

Na ideju da organizuju Unseen Tour ("neviđene ture"), došli su članovi Sock Mob volonterske mreže koji su svake nedelje pravili društvo beskućnicima.

Tokom godina organizatori su stvorili snažna prijateljstva sa mnogim osobama bez krova nad glavom i zaključili da bi neki od njih bili odlični turistički vodiči.

Takođe, shvatili su da tura Londonom iz njihove perspektive može biti pravo osveženje i za putnike, ali i povratak ravnoteže moći između onih koji mogu da priušte putovanja i onih koji nemaju ni za hleb.

Od dve "pilot" ture koje su počele prošle godine, Unseen Tours proširili su se i u druge oblasti Londona. Ideja je u međuvremenu postala međunarodna, pa se slične ture organizuju u Poljskoj, Australiji i Americi. Vodiči zadržavaju oko 80 odsto od cene karte (oko 8 evra).

Ture su izuzetno poučne, jer ne obuhvataju "izvikana" londonska mesta, nego manje poznate stare delove grada, poput groblja otpadnika Bunhill Fields, kapele koju je sagradio osnivač metodističke crkve Džon Vesli i elizabetanskog lutkarskog pozorišta gde su igrane Šekspirove drame.

Međutim, dobija se i više od toga: mogućnost da pomognete beskućnicima da prežive u toj surovoj sredini.
Izvor: B92