U Rio de Žaneiru obeležava se 80 godina od podizanja statue Hrista Spasitelja sa raširenim rukama, prenele su agencije.

Ova statua je peta najveća statua Hrista na svetu i simbol Olimpijskih igara koje će se održati 2016. godine u Rio de Žaneiru. Na stotine vernika proslavilo je ovu godišnjicu bdenjem, koncertom i tortom od osam metara. 

Brazil je najveća katolička zemlja na svetu sa 130 miliona vernika. "Hrist sa raširenim rukama – tako mi dočekujemo one koji dođu u naš grad da nas posete", rekao je novinarima gradonačelnik Rio de Žaneira, Eduardo Paes.

Ovu 38 metara visoku statuu napravio je brazilski arhitekta Hektor da Silva Kosta, a Francuz poljskog porekla Pol Landovski je izvajao Hristovu glavu i ruke. Statua se nalazi na visini od 710 metara na vrhu brda Korkovado.

To mesto je postalo obavezna destinacija hiljada turista koji posete Rio svake godine. Ova statua je postala istorijski spomenik 1973. godine, a 2007. godine navedena je kao jedno od sedam svetskih čuda.

Hrist Spasitelj je statua sagrađena povodom stogodišnjice nezavisnosti Brazila od Portugala. Njena izgradnja je počela 1921. godine, kada je obeležavana stogodišnjica, a završena je 1931. godine.

Ona prikazuje Isusa Hrista raširenih ruku i okrenutog ka gradu. Figurativno, ona prikazuje Hrista kako grli Rio de Žaneiro.
Izvor: B92