Priroda je ovom ostrvu dala vulkane, planinske vrhove, tropske šume, duge plaže. Ovde reč odmor podrazumeva sve osim pukog izležavanja na plaži

Nalik bazaltnoj steni uronjenoj u Indijski okean, ostrvo Reunion jedinstveno je po mnogo čemu i komotno se može reći da je jedno od najintrigantnijih mesta na svetu. 

Na prvi pogled Reunion podseća na deo Francuske koji je, nekim čudom, teleportovan u trope. Ali iza prvobitnog galskog šarma, na videlo uskoro izlazi blistava šara svih ostalih uticaja, pre svega indijskog, afričkog i kineskog. Daleko manje poznato od susednog Mauricijusa, ovo vulkansko ostrvo se razlikuje i po svojoj geografiji.

Za kratko vreme krajolik se od polja lave menja u čudesno zelenilo, a surovi planinski venci iznenada se pretvaraju u gostoljubive peščane plaže. Jedan od najaktivnijih vulkana u svetu Piton de la Fournaise nalazi se baš tu, na ostrvu, kao i jedinstveni prirodni amfiteatri. Priroda se postarala za Reunion pa on može da ponudi baš sve: miran odmor na plaži, ali i velike talase za surfovanje, planinske vrhove za paraglajding, planinarenje ili jednostavno za pešačenje, reke za rafting… Ipak, nije sve u prirodi, krajoliku i adrenalinu. Uticaji francuske, kreolske, indijske i kineske kulture stvorili su jedinstveni arhitektonski stil, muziku, kuhinju, ali i toleranciju u svakom smislu te reči. Reunion je tropsko ostrvo, ali ne u klišeiziranom doživljaju „upijanja sunca u rajskom vrtu". Zato ga i ne treba porediti s Mauricijusom ili Sejšelima. U stvari, ne treba ga porediti ni sa čim. Treba ga, ako je verovati iskusnim svetskim putnicima, doživeti u svoj njegovoj lepoti i raznolikosti.

Prirodni amfiteatri
Zbog svog vulkanskog porekla, Reunion je jedinstven i po neravnom terenu, ali su svakako najprimamljivije prirodne kružne formacije sa spoljne strane Piton des Neiges – stvorene vulkanskom aktivnošću. Tri prirodna amfiteatra – Salazie, Cilaos i Mafate – različiti su, ali privlačni svima koji su u potrazi za avanturom. Vožnja biciklom, pešačenje, istraživanje bilo kog kruga nezaboravno je iskustvo.

Mafate
Pošto je potpuno okružen planinama, u ovaj amfiteatar moguće je doći samo pešice ili helikopterom. Savršen je za ljubitelje pešačenja, zbog netaknute prirode i čistog vazduha. Ko želi da prenoći, može da se smesti u neku od brojnih planinskih brvnara. Prvi doseljenici u Mafate bili su odbegli robovi u 19. veku. Danas, tu postoji samo jedno selo, La Nouvelle. Stanovnici koriste solarnu energiju, a postoji samo jedna mala prodavnica s osnovnim namirnicama.

Salazie
Najveći i najzeleniji amfiteatar istovremeno je surov i prelep, a najtačniji opis je „dugačak i dubok kanjon", koji preseca više od 100 vodopada. Obilazak kruga je pešice ili kanuima. Naselje Hell-Bourg nosilac je nagrade „najlepše francusko selo". Pravi je primer očaravajuće kreolske arhitekture, a tu se nalaze i čuveni termalni izvori. Obilazak može jedino da poremeti magla koja je ovde česta.

Cilaos
Dramatično čudo prirode s brojnim krivinama i tunelima. Ali i raznobojnim poljima cveća, šumama i vodopadima. Vožnja kanuom se podrazumeva i najpopularnija je aktivnost u amfiteatru. Ali, moguće je i planinarenje, pešačenje, poseta selu Cilaos i lokalnom vinogradu.

Vulkani
Piton des Neiges je najviša tačka na ostrvu (3.070 metara). Iako star i pod delovanjem erozije, jedna je od omiljenih destilacija svih koji dođu da istraže ostrvo. Piton des Neiges (Snežni vrh) zauzima više od dve trećine severozapadnog dela ostrva i za razliku od drugih neaktivan je već oko 20.000 godina. Do vrha se stiže uređenim pešačkim stazama, ali moguć je i planinarski uspon. U podnožju planine raste više od 200 različitih biljnih vrsta.

Smešten na jugoistočnom delu Reuniona, Piton de la Fournaise jedan je od najaktivnijih vulkana na svetu. Od prve zabeležene erupcije 1640. do sada, bio je aktivan gotovo 180 puta, a poslednji put 2004. „Kotao" je visok 2.631 metar i vulkanolozi ga konstantno posmatraju još od 1980. Stanovnici su naučili da žive u senci ovog nepredvidivog džina. Svakako je najveća ostrvska atrakcija, do čijeg se vrha lako stiže, a oni hrabriji mogu i da kampuju na njegovim obroncima. Pogled s vrha je spektakularan, a žuta i narandžasta lava koju danonoćno bljuje prvorazredni je vatromet i jedinstveno iskustvo.

Plaže i sportovi 
Poseta Reunionu nije samo pešačenje, vožnje, planinarenje, već svakako i plaža. Jedna od najlepših je u mestu St. Gilles les Bains. U 20 kilometara dugoj laguni s prelepim zlatnim peskom, koja je retkost na ostrvu, plivanje i ronjenje oko koralnih grebena jedinstveno je iskustvo. Taj deo ostrva inače svojim izgledom pokazuje i svoju tropsku stranu, nežniju i lepšu.

Za sve koji odmor ne mogu da zamisle bez naleta adrenalina i vetra u kosi, Reunion je pravi izbor. Pešačenje, planinarenje, paraglajding, vožnja kanuom, rafting, ronjenje, surfovanje, kajt surfovanje, ribarenje, skaj dajving… Mogućnosti su neograničene.

Izvor: Press