Udruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA) saopštilo je da je globalni vazdušni transport porastao u avgustu 6,2 odsto u odnosu na isti mesec minule godine.

IATA je, međutim, podigla prognozu rasta profita avioprevoznika u svetu za 2011. godinu za 73 odsto zbog snažnije od očekivane potražnje u Evropi na Bliskom istoku. 

Generalni direktor IATA Toni Tajler ocenio je da se stopa rasta putničkog prevoza ipak smanjuje i da transport tereta brže posrće nego prošle godine, kao posledica pada poverenja potrošača zbog usporavanja globalne privrede. On smatra da ne postoji optimizam da će uskoro doći do ozdravljenja poslovnog ambijenta.

Azijsko-pacifički prevoznici registruju povećanje potražnje od 5,3 odsto, za razliku od severno-američkih aviokompanija koje imaju nisku stopu rasta od 2,9 procenta \"što se može oceniti kao oštar pad u odnosu na minulu godinu,\" ističe IATA.

IATA očkuje da će ukupna potražnja za aviotransportom porasti 5,9 odsto u 2011, čime je revidirana junska procena o rastu od 4,4 procenta.

IATA, koja okuplja 93 odsto avioprevoznika u svetu, smatra da će globalni profit naredne godine pasti na 4,9 milijardi dolara, na ukupnu zaradu od 632 milijarde dolara.
Izvor: B92