Najmisterioznija srpska planina privlači sve veći broj posetilaca, istraživača, ali i vanzemaljce. Naučnici: Rtanj je veštačka tvorevina. Zračenje stvorilo endemsko bilje koje pogoduje lečenju ljudi.

Rtanj je odvajkada bio predmet posebnog poštovanja među stanovnicima Srbije. Nekada zbog svog neobičnog oblika, često zbog neobičnih i mističnih pojava na njemu, a još češće zbog lekovitog bilja koje raste isključivo na ovoj planini. 

Svi koji se pažljivije zagledaju ka Šiljku, vrhu ove planine, shvate da ispred sebe imaju neobičan i nesvakidašnji oblik u prirodi – idealnu piramidu.

Sa druge strane, postavlja se pitanje: šta je to "privuklo" lekovito, endemsko bilje da raste baš i samo na ovom mestu?

Odgovor su pokušali da pronađu eksperti Centra za istraživanje i ekologiju "Duh Rtnja" tokom letošnjeg naučnog festivala. Posle avgustovskih merenja i predavanja u kojima su učestvovali mnogi ugledni naučnici – rezultati još nisu sređeni u potpunosti, ali do nečega se već došlo:

– Suštinsko pitanje je da li je Rtanj možda drevna piramida, ili nesvakidašnje remek-delo prirode – objašnjava osnivač "Duha Rtnja" Saša Nađfeji.

– Prosto je neverovatno da je obična igra prirode izazvala stvaranje planine čiji vrh ima savršen geometrijski oblik. Sa druge strane, zračenja i pozitivne energije koje smo osetili i izmerili ovde, potpuno su nesvakidašnje.

U krugu od desetak metara od mesta koje meštani zovu Svetilište, profesor Ristovski zabeležio je vrlo burno zračenje. Na tom mestu, u podnožju Rtnja, postoje ostaci nekakve građevine, očigledno iz davnih vremena, ali niko ne zna kakvo je to zdanje bilo i od kada datira.

Najmodernija, polikontrastna interferentna kamera, kojom je rukovao profesor Ljubo Ristovski, pokazala je potpuno zaprepašćujuće rezultate. Ovaj instrument je napravljen kao način da se registruju bioenergetska i elektromagnetna zračenja koja prijaju ljudskom organizmu.

– Snimci pokazuju kako vrh Rtnja – Šiljak, uglavnom upija energiju, dok je mesto koje meštani zovu Svetilište, u podnožju planine – uglavnom zrači – objašnjava dr Ljubo Ristovski.

– Nadalje, geometrija ove planine je potpuno neočekivana, i siguran sam da se na njoj emituju energije koje su veoma korisne za ljudsko zdravlje.

Inženjer Goran Marijanović dodaje kako su merenja na Rtnju, na mestima na kojima ne postoje nikakvi električni vodovi ili slični izvori električne energije, pokazala da je zračenje daleko veće nego u urbanim sredinama. Nauka za sada nema odgovor šta je izvor takvom zračenju, ali Marijanović tvrdi da je reč o do sada neobjašnjivom fenomenu.

Podsećamo, prosek jačine naizmeničnog električnog polja u Srbiji je od 20 do 30 volti po kvadratnom metru, a na nekim mestima na ovoj planini ono dostiže od 60 do 70 volti.

Posle svih nepoznanica i nedoumica, naši stručnjaci su locirali i posebnu vrstu zračenja, koju je definisao još Nikola Tesla, nazvavši je "nehercijanskim zračenjem". Zato Marijanović tvrdi da je Rtanj neka vrsta gigantskog rezonatora suptilnih energija. Na ovoj planini su anomalije električnog potencijala čak dva ili tri puta veće nego u drugim delovima Srbije.

– Nama je sasvim jasno da piramide nisu mogle da nastanu kao puki rezultat prirodnih procesa – kaže Marijanović.

– Mi smo ubeđeni da je takav i Rtanj. Ovo su veštačke građevine nastale pažljivim planiranjem njihovih oblika i lokacije, izgrađene nama nepoznatom tehnologijom.

– Da li ja kao naučnik mogu da razumem ili ne, to je jedna priča – kaže dr Ristovski.

– Ali da efekat postoji, to je izvesno. Na Rtnju sam registrovao energetske karakteristike koje nisam video na drugim mestima. Siguran sam da neka mesta blagotvorno deluju na ljudski organizam. Mesto koje zovemo Svetilište je idealno da na njemu podignemo rehabilitacioni centar.
Izvor: Večernje novosti