Mnogima se bar jednom dogodilo da su se zbog nečega zaglavili na nekom aerodromu. To i ne mora biti toliko nepodnošljivo, osim ako nije jedan od ovih sa nimalo pohvalne liste.

Na stranici travelandleisure.com sastavili su listu najružnijih aerodroma na svetu, uz savet – ako letite negde sa njih, uopše se nemojte truditi da ih razgledate. Iako bi se za 90 posto aerodroma na svetu moglo reći da pripadaju ovoj listi, stručnjaci su zajedno s putnicima presudili i imenovali one neočekivano najružnije, navodeći i razloge za to. 

Međunarodni aerodrom John F. Kennedy, Njujork
U davna vremena bio je to predivan i zadivljujući skup moderne arhitekture. Zgrada za međunarodne dolaske imala je grandioznu zaobljenu dvoranu, a terminal Eero Saarinen’s TWA bio je poput raja. Ali, to je bilo pre 50 godina. Danas je ovaj aerodrom skroz drugačiji. Putnike koji dolaze dočekuju beskrajni prazni hodnici i stubišta, a daleko je i od nekada funkcionalnog aerodroma.

John F. Kennedy opisuju kao prljav i oronuo i navode da znakovi sa uputstvima uopše nisu jasni. Zbog svega navedenog ovaj aerodrom je prvi na listi.

Aerodrom Charles de Gaulle, Pariz
Dugi, zakrivljeni i prostrani terminal 2E na pariškom aerodromu Charles de Gaulle (dizajniran, kao i ostatak aerodroma od strane arhitekte Paula Andreua), izgledao je zadivljujuće dok se 2004. godine strop nije urušio i usmrtio četvoro ljudi. Osim te katastrofe, putnici su razočarani mnogim stvarima koje ne funkcionišu kao i osobljem kojem uopše nije stalo ni do čega. "Na ovom aerodromu pretrpeo sam više ‘zlostavljanja’ nego i na jednom drugom’, izjavio je kritičar i pisac Bruce Sterling.

Nekako su uspeli svu bedu da spoje sa modernom arhitekturom. Aerodrom izgleda kao žrtva četrdesetogodišnjeg odloženog leta. A britanski dizajner je još dodao i da svo osoblje koje tamo radi može da opiše kao sociopate. Jedino pozitivno što su naveli o ovom aerodromu je to što zečevi poprilično uživaju u travnjacima oko njega.

Međunarodni aerodrom Sheremetyevo, Moskva
Terminal 2 ovog aerodroma završen je pre nego je počela letnja Olimpijada 1980. godine, događaj koji je više nego ijedan drugi u istoriji rezultirao lošom arhitekturom. Aerodrom Sheremetyevo građen je ’70-ih godina u ‘herojskom’ stilu. Hodanje aerodromom ravno je noćnoj mori jer su svi zidovi i prolazi (u odnosu jedno na drugo), sagrađeni pod uglom od 60 stepeni.

Aerodrom je renoviran pre nekoliko godina, ali to je samo dodatno naglasilo ružnoću ovog mesta.

Aerodrom Heathrow, London
Teško je rečima opisati kako izgleda Heathrow. Terri Rajli, arhitekta i bivši direktor muzeja Miami Art, pokušao je sa opisom: "Heathrow izgleda kao da su se sudarila četiri šoping centra." Najviše od svega svojim izgledom vređa Terminal 3 izgrađen 1961. godine, u kojem putnici nagužvani sede u prostoriji sa niskim plafonom sve do vremena polaska. "Nema tog stila u arhitekturi koji podržava ovako nešto," rekao je Azmi Merikan, malezijski dizajner.

Međunarodni aerodrom Washington Dulles, Dulles
Aerodrom Dulles iz daljine izgleda odlično. Glavni terminal koji je dizajnirao Eero Sarinen i koji je dovršen 1962. godine, veličanstven je deo zgrade. Problem je taj što ga većina putnika nikada ne vidi.

Za one koji presedaju na ovom aerodromu, on izgleda kao da su se sve negativne strane ostalih aerodroma u Americi u njemu sjedinile. Niski plafoni, tamni hodnici, deprimirajuće osvetljenje…
Izvor: Net.hr