Jeste li već nekad dobili neki nepraktičan ili kičasti suvenir? Ovde se 56% učesnika ankete izjasnilo da su srećni jer nisu morali da prime još jedan nepotreban predmet za kuću.

Počela je jesen pa su se čak i oni turisti koji uvek idu poslednji na godišnji odmor vratili kući. Često se u koferima onih koji se vraćaju nalazi: suvenir. Mnoge sitnice koje se donose sa putovanja pokažu se kao praktične ili izuzetne i stilski jako lepe, dok neke druge baš i nisu poklon koji se rado prima. Hotel.info sproveo je anketu kakva su im iskustva turista sa suvenirima. 

Rezultat:
Oko 44% ispitanika već je dobilo neki nepraktičan suvenir. Skoro polovina učesnika anketeodložila je negde poklon koji im se ne sviđa.

Oko 25% postavilo je suvenir negde samo iz pristojnosti. U red onih stvari, koje se nerado primaju, spada pre svega suđe, poput tanjira, šolja ili zidnih ukrasnih tanjira. Međutim, ni razne figure ne izazivaju baš oduševljenje kod onih koji ih primaju. Negde na kraju lestvice poklona koji nisu omiljeni spadaju majice i magneti, ali ni upaljači baš ne nailaze na odobravanje. Neželjeni pokloni se ili bacaju ili prodaju – u svakom slučaju 12% prvobitnih vlasnika priznalo je da je nekad u prošlosti bacilo suvenir.

Većina je, pak, po ovom pitanju bez emocija: tako su neželjeni suveniri kod 44% ispitanika završavali u podrumu, na tavanu ili skriveni negde u ormaru. Neverovatnih 30% suvenira koji im se ne sviđaju poklanjaju se prijateljima.

Ipak, 38% ispitanika, primilo je bar jednom neki izuzetan odnosno interesantan suvenir. Kao takvi navedeni su satovi, školjke i razni drvorezi. Omiljeni pokloni su i kulinarski specijaliteti i alkoholna pića. U popisu retkih poklona nalazi se grickalica za nokte sa slikom princa Vilijama i njegove žene Kejt a još veći kuriozitet je skalpel.

Istovremeno 33% ispitanika ankete tvrdi da je donelo neki interesantan suvenir sa godišnjeg odmora. Na sreću onih koji su ih primali, nije se radilo o šoljama ili majicama kratkih rukava. Prema proceni ispitanika začini, muzički instrumenti ili semenke neke biljke ubrajaju se u ono što se smatra izuzetnim poklonom koji se isplati doneti sa putovanja.

Pažnju turista takođe privlače slike i ručno izrađene lutke. Jednostavan, ali isto toliko i omiljen poklon je: pesak iz mesta gde ste letovali.
Izvor: B92