Oaze – Ovih šest prelepih vrtova su relativno blizu. Možda biste mogli i da ih posetite?

Internet strana Concierge.com izdvojila je 12 najlepših parkova na svetu. Na listi su Botanički vrtovi u Kejptaunu i Njujorku, vrt Saihodži u Kjotu, Kenerton Grin u predgrađu Sidneja, Amber Palas u Džajpuru i maštoviti Čonburi vrt na Tajlandu. Ostalih šest nalaze se u Evropi. 

Verlic, Nemačka

Vrt u nemačkom mestu Verlic u blizini grada Desaua počeo je da kultivira saksonski princ Leopold Fridrih Franc 1764. godine. On je voleo sve englesko i nikad nije ništa radio polovično. Čim je počeo da vlada, počeo je da kultivira zemlju, a Verlic mu je bio najveći poduhvat. Uz biljke je postavio i dramatične detalje, kao što su 17 različitih mostova, statue, amfiteatar, pa čak i veštački vulkan na malom jezeru. Ogromno područje može da se pređe i u gondoli.

Tera Nostra, Španija
U selu Furnasu, na azorskom ostrvu Sao Migel, ovaj vrt je počeo da se sadi 1790. Reč je u stvari o divnoj džungli serpentinskih kanala i zasadima drveća, paprati, azaleja i palmi. U samom srcu parka je geotermalni izvor koji mami na kupanje.

Imanje Storhed, Engleska

U engleskom Viltširu od 1743. do 1764. započelo je obilno kultivisanje zemljišta. Unuk prvog vlasnika je uz jezero, klasičnu arhitekturu i umirujući pejzaž kasnije dodao nasade šarolikog cveća, rododendrona i azaleja koje cveta u junu i hrastove za jesenji ugođaj. U filmu „Gordost i predrasuda" vrt je poslužio kao savršena kulisa.

Vrtovi nimfa, Italija
Na udaljenim rubovima Rima 1920-ih započelo je uređenje vrta za koji će mnogi reći da bi se od njegove lepote mogli rasplakati. Vrt je obgrlio ruševine grada iz 14. veka. Iz temelja sedam srušenih crkvi ističu se čempresi i stabla pomorandže.

Žardin Plum, Francuska

Nasadi u Normandiji prvi su put nikli 1997. i uspeli da zasene i pompezne vrtove Versaja. Uticaj poznatijih vrtova vidljiviji je na ovom jednostavnom ruralnom podneblju koje čuvaju Silvi i Patrik Kvibel. Osmislili su sofisticiranu mešavinu francuske geometrije i savremenih travnjaka. Iako se oseća tradicija kraljevskih vrtova, za razliku od Versaja, deluje smirujuće.

Generalife, Španija
Od 14. veka u Andaluziji to jest Granadi, vrt naslonjen na Alhamabru odaje počast najvećim kraljevskim nasadima, ali svoje korene vuče čak iz Persije. U suštini je vrlo jednostavan, sadrži centralni kanal, delikatne fontane koje ga obrubljuju i grupe jarko obojenog cveća. Tipična oaza, savršena za vruća podneblja.
Izvor: Press