Nekada je odkazak na aerodrome bilo nešto posebno. Masovna putovanja, deregulacija i mere bezbednosti pretvorili su boravak na aerodromu u pravu gnjavažu. Ali povremeno se možete prijatno iznenaditi simpatičnom lokalnom prodavnicom, prvoklasnim umetničkim delima ili mirnim mestom na koje možete da pobegnete od gungule.

Predstavljamo aerodrome koji vam nude neverovatno mogućnosti a izabrani su kao nabolji od strane National Geographica. 

Prostor i arhitektura: Barahas (Barajas), Madrid, Španija
Španci to najbolje rade: terminal uz tradicionalne oštre ivice spaja svod uronjen u dnevnu svetlost kao u katedrali. Terminal je osvojio Stirlingovu nagradu za arhitekturu 2006. godine kada je otvoren. Svetlost prolazi kroz bambuse od kojih je plafon sastavljen, pa sve izgleda mnogo egzotičnije nego na uobičajenom aerodromu. Putnici mogu naći mnoge kioske na terminalima, ali i tradicionalne baget sendviče.

Mesto za celodnevni izlet: Čandži (Changi), Singapur

Čekanje na aerodromu je poprilično zamorno ako vam je dosta časopisa, igrica na telefonu i slušanja razgovora drugih ljudi. Na ovom aerodromu to nije slučaj. Kao pravi zabavni park, ovaj aerodrom ima bazen (oko $ 12), spa centar, salone lepote, bioskop, multimedijalni centar sa playstation igricama MTV-štandom i prave bašte sa a leptirićima, orhidejam, kaktusima, i papratima! Imate vremena više od 5 sati? Prijavite se za besplatno dvočasovno razgledanje grada na štandovima u terminalima 2 i 3.

Wi- Fi: San Francisko, SAD
Više aerodroma, uključujući bostonski Logan, i Sky Harbor u Feniksu zaslužuju priznanje za besplatni Wi-Fi, ali aerodrome u San Francisku je dostigao novi nivo usluge sa opremom i priključcima na svim terminalima pa čak i u restoranima. Postoje stolovi sa više mesta i sa vrlo udobnim stolicama gde možete smestiti svoj laptop, a deca mogu da se igraju u delu pored namenjenom porodicama. Ovde možete jesti sendvič sa mangom.

Kultura na nivou: Šipol (Schiphol) Amsterdam
Ovde kultura prevzailazi nivo javne umetnosti. Ovo je dodatak Rijks muzeju (Rijksmuseum) uz rotirajuću izložbu iz matične kuće, ali postoji i stalna mini-kolekcija remek dela iz zlatnog doba (Dutch Goledn Age), a obe su besplatne.

Ukoliko volite literaturu, smestite se udobno sa knjigom uz lažni kamin u novoj biblioteci na aerodromu gde možete izabrati više od 1200 naslova na 29 jezika, slušate muziku i skidate filmove koje možete gledati na nekom od 9 iPadova.

Šoping terapija: Hitrou (Heathrow) London

London Sa više prostora za prodavnice od većine manjih tržnih centara, ovde imate mogućnosti da ispraznite novčanik na najbrži mogući način. Postoje i mnoge brvnarice i free-šopovi ali naglasak je na britanskim brendovima.

Tu je čuveni Harrods (sa luksuznom odećom i kozmetikom), potom Mulberry i prodavnica sa suvenirima zastavom Olimpijskih Igara u Londonu 2012. Tu su I Jo Malone i Prada koje ćete retko videti na nekom aerodromu.

Napravljen da zadovolji putnika: Minhen, Nemačka
Nemački model efikasnosti. Ovde ćete, u proseku, čekati 6 minuta za prtljag,a sve teče impresivno po redu, naročito na terminal 2. Novi Info šalter na terminalima daje obaveštenja sa upustvima uz pomoć dodira na ekranu, uključujući i količinu vremena potrebnu za dolazak na odredište pešaka i količinu vremena za pasošku kontrolu.

Pravi radnici se pojavljuju na ekranu uz pomoć monitora za konferencijsku vezu i odgovaraju na Vaša pitanja. Možete da iskoristite presedanja da se istuširate, odremate u kabinama za spavanje (napcab) ili pijuckate pivo u aerodromskoj pivari.
Izvor: B92