Ljubitelji minulih vremena koji ne bi da se odreknu luksuza, u dvorskom smeštaju mogu da uživaju po prihvatljivim cenama…

Ako ste ljubitelji minulih vremena, a na odmoru želite da se osećate kao kralj, odlučite se za boravak u jednom od hotela u starim dvorcima ili utvrđenjima u kojima, osim u šarmu starine, možete uživati u luksuzu i blagodetima modernog doba.  

Iako nude jedinstven doživljaj, hoteli-dvorci u mnogo slučajeva ne premašuju cene drugih hotela u istoj klasi, a mogu se pronaći širom sveta.

Kirkbi Stiven, Engleska

Smešten u ruralnom delu severne Engleske, ovaj privlačan dvorac otvoren je za sve putnike. Izgrađen 1841. za velikaške odmore, dvorac „Ogil" je opremljen raskošnim kaminima i otmenim posteljama, ali i novitetima neophodnim modernom gostu, poput bežičnog interneta.

Osim doručka, koji je uključen u cenu (od oko 90 evra za noćenje po osobi), gosti mogu da naruče i večeru i da uživaju u raskošno uređenom vrtu.

La Manča, Španija
Hotel „Marquis de Villena" u dvorcu Parador Alarcon gostima istovremeno nudi privid prošlih vremena i komfor današnjice. Pošto je smešten na uzvišenju, iz dvorca se pruža jedinstven pogled na selo Alarkon i reku Jukar u dolini.

Najstariji delovi građevine datiraju još iz osmog veka, a sobe su uređene u srednjovekovnom stilu. Ipak, sve imaju kupatilo, klima-uređaje i televizore, a cene se kreću od oko 230 evra za noć naviše.

Lobos, Argentina
Oko sat i po od Buenos Ajresa nalazi se impresivan dvorac u francuskom stilu, uređen u luksuzni hotel „Estancia Candelaria" s deset soba i otmenom all-inclusive ponudom. Osim spavanja, u cenu su uključena četiri obroka, bezalkoholna pića i rekreativni sadržaji, a sve sobe imaju privatno kupatilo i antikvarni nameštaj, neke i kamin. Dvorac je okružen prekrasnim parkom u kome se može jahati, voziti bicikl, uživati na bazenu, u tenisu, fudbalu ili odbojci.

Takoma, SAD
Na zapadnoj obali SAD, nedaleko od Sijetla, već više od sto godina nalazi se „Tornvud kasl". Reč je o dvorcu koji je stariji od 400 godina, izgrađen u Engleskoj i brodom prevezen u Novi svet. Cene noćenja s doručkom kreću se od 200 evra, a gosti, osim u originalnim gotičkim detaljima, mogu da uživaju u biblioteci, sobama za zabavu i vrtu uređenom u engleskom stilu.

Lotrek, Francuska
Mnogi sanjaju da žive kao kraljevi u Francuskoj, a u hotelu „Chateau de Brametourte" u Lotreku to se može i ostvariti. Smešten na velikom posedu u južnoj Francuskoj, dvorac iz 11. veka ima originalne delove poput kamenog poda, gotičkih kamina i tornjeva sa spiralnim stepenicama. Sobe su opremljene starinskim nameštajem, ali kupatila su ipak moderna. Najjeftinije sobe van sezone mogu da se dobiju već za oko 40 evra, u šta je uključen doručak, dok se ceo dvorac nedeljno može iznajmiti za oko 4.000 evra.

Reszel, Poljska

„Srednjovekovna skromnost susreće moderan komfor", najbolji je opis, a ujedno i slogan ovog hotela-zamka na severu Poljske. Istorija dvorca „Reszel" seže do 14. veka, kada se koristio za odbranu, a danas su njegovi gospodari u potpunosti usmereni na gostoprimstvo i umetnost.

Uz privatna kupatila, satelitsku televiziju i pristup internetu, hotel ima restoran i umetničku galeriju. U hotelu je dozvoljen boravak kućnim ljubimcima pa i njima možete da pružite kraljevski tretman. Cene su od 65 evra za dvokrevetnu sobu s doručkom, a sa uključenom večerom oko 95 evra.

Loh Nes, Škotska
Potražite poznato čudovište dok se odmarate u luksuznom „Aldourie Castle and Estate", jedinom dvorcu-hotelu nedaleko od jezera Loh Nes u Škotskoj. Hotel nudi smeštaj u glavnoj zgradi dvorca ili nešto modernije apartmane u okolnim kolibama s više soba, kuhinjom i pRopratnim prostorijama. Apartmani se iznajmljuju za oko 450 evra dnevno, dok se za oko 12.000 evra na dva dana može dobiti ceo dvorac sa svih 15 soba.

Dolina Rajne, Nemačka
Priuštite najviši pogled na „svoje kraljevstvo" iz hotela „Castle Liebenstein", koji je ujedno najviši dvorac u dolini reke Rajne.

Sada je porodični hotel s restoranom i devet soba. Gosti mogu da se odluče za noćenje s doručkom ili polupansion, a cene soba se kreću od 115 do 230 evra. Lovci na duhove, oprez – na stepenicama se navodno može uočiti duh baronice Libenštajn koja se prošeta i do soba za goste.

Sijena, Italija
Romantični „Castello delle Quattro Torra" nalazi se u predgrađu Sijene, a gostima nudi dve sobe i veći apartman sa posebnim ulazom, kuhinjom i dnevnim boravkom s kaminom. Oni željni romantike mogu odabrati sobu u jednoj od četiri kule, po kojima je dvorac dobio ime. Cena se kreće od oko 135 evra po osobi za noć, a za duži boravak može se dobiti popust.
Izvor: Press