Kip slobode, koji ove nedelje slavi 125. rođendan, dobiće modernu tehnološku opremu – pet webkamera koje će omogućiti posetiocima da razgledaju Njujoršku luku i pročitaju tekst ispisan na knjiži koju drži u rukama te da posmatraju ljude u podnožju spomenika.

Kako prenosi AP, kamere će biti uključene u petak 28. oktobra kada se obeležava 125. godina od dolaska statue, poznate i kao "Majke svih izgnanika", u Njujork.

Uključene 24 časa sedam dana u nedelji, vebkamere će posetiocima omogućiti pogled na grad sa baklje kipa Slobode koja je zatvorena za javnost još 1916.

Pomoću njih, korisnici Interneta širom sveta moći će, takođe, da uživaju u panorami koja zahvata 180 stepeni, da gledaju brodove kako prolaze pored Ostrva Slobode na kojem se kip nalazi i prate izgradnju kule Slobode na Menhetnu, gde su se pre terorističkih napada od 11. septembra 2001. uzdizale kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra.

Tokom ceremonije obeležavanja 125. rođendana kipa Slobode u petak biće održan defile flotile, glumica Sigurni Viver recitovaće pesmu "Novi Kolos" Eme Lazarus, iz koje je jedan stih isklesan u postolju spomenika, a biće organizovana i svečanost naturalizacije za 125 kandidata za državljanstvo iz preko 40 zemalja.

Nakon proslave, spomenik će biti zatvoren za javnost na godinu dana radi restauracije i rekonstrukcije stepeništa, liftova i mehaničkih sistema.

Kip slobode, poklon prijateljsta Francuske američkom narodu, konstruisao je Gistav Ajfel, na osnovu predloga vajara Frederika Ogista Bartoldija.

Dopremljen je u delovima brodom u Njujork 28. oktobra 1886. gde je sastavljanje trajalo dve godine. Visok je 46 metara bez postolja, a sam vrh se nalazi na visini od 93 metra iznad zemlje. Težak je 205 tona.

Čuveni stih američke pesnikinje Eme Lazarus "Daj mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje šćućurene mase koje žude da slobodno dišu" isklesan je u postolju spomenika tek 1903. godine.
Izvor: Economy.rs