Avganistanska prestonica Kabul, grad sa više od četiri miliona stanovnika, ima samo nekoliko ulica sa imenima i brojevima.

Posao poštara u ovom gradu je prava avantura probijanja kroz gradski lavirint da bi se pronašla željena adresa. Dodatni problem je što svake godine u Kabulu nikne nekoliko stotina ulica i kuća, a Pošta Avganistana još nije u potpunosti razvila i primenila sistem poštanskih brojeva, iako je ta zemlja članica Svetske poštanske unije od 1928.

Novinar BBC-a proveo je jedan dan sa lokalnim poštarom, pa je bio u mogućnosti da u jednom distributivnom centru vidi više od 30 privatnih i zvaničnih pisama, sa neodređenim smernicama, koje je trebalo isporučiti na tačne adrese.

Na jednom, koje je bilo poslato iz Amerike, prosto je pisalo: "Hamid Džan, pored palate Darul-Aman", dok je na drugom bilo navedeno ime primaoca, a kao adresa "u okolini Aladinove škole".

– Adresa onog kome se pismo šalje je uvek neprecizna. Oni pišu adrese kao da sam ja prijatelj sa onim kome je pismo namenjeno – kaže Ahmad Omid, koji više od dve godine radi za Poštu Avganistana i dodaje da mu ponekad treba nekoliko sati da isporuči samo jedno pismo.

Omid navodi da je presudno u pronalaženju prave adrese lično znanje i pomoć lokalnog stanovništva. Teškoće stvara i činjenica da Kabul nema nijednu zvaničnu mapu grada, što i običnim ljudima otežava pronalaženje željene adrese.
Izvor: S media