U dokumentarcu CBS-a iz 1986, Jugoslavija je predstavljena kao socijalistički raj u kome ljudi žive ležernim, bezbrižnim životom usred prirode od koje zastaje dah, a narodi i religije koegzistiraju u mirnoj harmoniji.

Posle samo pet godina od emitovanja, sve je otišlo dođavola: socijalistička federacija se raspala u krvavim ratovima, najgorim u evropskoj istoriji posle Drugog svetskog rata. Ipak, gledalac ovog tridesetominutnog filma pomisliće da je sve nekada bilo u kazinima, plažama, lepim ženama, dobroj klopi… 

Istina je da je te 1986, Jugoslavija već patila od ozbiljne ekonomske krize koja će da kulminira katastrofalnim političkim rešenjem. Sve ovo, naravno, čini film još zanimljivijim iz današnje perspektive.

Tako je to bilo osamdesetih. Samo "pronađete Italiju i skrenete desno"… Voditeljka Melody Rogers pomenula je i planine, more, jezera, vodopade, bazare, Beograd i Kuću cveća (jer je "Tito baš voleo cveće"); svi znaju engleski, svi su nasmejani, polugoli, uz "Siromah sam druže" (u zanimljivom izboru muzičkih pozadina) i nezaobilazne stihove na kraju priloga: "Uvek si mi draga bila, domovino moja mila" iz pesme "Od Vardara pa do Triglava".
Izvor: bturn.com