Kompanija Jat ervejz (Jat Airways) prelazi od sutra na zimski red letenja koji će trajati do 24. marta, i u tom periodu će iz Beograda prevoziti putnike ka 29 evromediteranskih gradova.

Srpski nacionalni avioprevoznik u toku zimske sezone obavlja saobraćaj sa 141 frekvencijom nedeljno, a u ponudi je i 60 letova sedmično, koje ima zahvaljujući saradnji sa kod-šer partnerima. 

Tokom zimskog reda letenja najfrekventnije su linije za Amsterdam, Frankfurt, Beč, Cirih, Moskvu, Pariz, London, Skoplje, Sarajevo, Podgoricu i Tivat, na kojima avioni nacionalnog avioprevoznika lete najmanje jednom dnevno.

Na liniji za Atinu predviđeno je šest letova nedeljno, a pet za Dizeldorf i Rim. Četiri puta nedeljno Jat leti za Kopenhagen, Istanbul i Milano. Tri puta nedeljno ovaj avioprevoznik leti se za Štutgart, Berlin i Brisel. Za Tel Aviv, Stokholm, Geteborg, Solun i Larnaku Jat leti dva puta nedeljno, a za Monastir jednom sedmično.

U saradnji sa sedam nacionalnih aviokompanija, na bazi komercijalnih ugovora o zajedničkom korišćenju linija, putnici iz Srbije mogu da putuju ka sedam evropskih destinacija, takođe je saopštio Jat. Jat ima letove sa slovenačkim Adria ervejzom osam puta nedeljno do Ljubljane, rumunskim Taromom šest puta nedeljno za Bukurešt i poljskim LOT tri puta nedeljno za Varšavu .

Jat u saradnji sa Ostrijan erlajnzom (Austrian Airlines) nudi još 23 leta nedeljno do Beča, a sa italijanskom Alitaliom nudi još šest letova nedeljno za Rim, dok je sa ruskim Aeroflotom omogućen još jedan dnevni let za Moskvu, kao i sa francuskim Er Fransom (Air France) za Pariz. Do svih gradova u Evropi ka kojima Jat ne leti direktno, može se stići u kombinaciji sa drugim avioprevoziocima i to sa Alitaliom, Ostrijan erlajnzom, britanskim British Midlendom i, British ervejzom, Aeroflotom, nemačkim Er Berlinom i finskim Finerom.

Putnicima za Australiju, Novi Zeland, Bliski i Daleki istok i Indiju, Jat ervejz nudi najpovoljnije veze u saradnji sa Emirejtsom (Emirates) i Etihadom, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Singapur erlajnzom i SriLankan erlajnzom, preko više evropskih gradova. Do Pekinga i Šangaja može se iz gradova u Evropi stići Aeroflotom preko Moskve i Er Čajnom, iz Narodne Republike Kine.

Veze za Severnu i Južnu Ameriku omogućene su u saradnji sa kompanijom Alitalia preko Milana i Rima, Er Fransom preko Pariza, LOT preko Varšave, kompanijama britanskim Virdžin Atlantik (Virgin Atlantic) i British ervejz preko Londona, holandskim KLM preko Amsterdama, Ostrijan erlajnzom preko Beča kao i Er Berlinom preko aerodroma u Nemačkoj. U Afriku putnici mogu putovati iz Beograda kombinovanim letovima Jat ervejza i kompanijama Alitalia, Ostrijan, Emirejts i Etiopian erlajnz.

Izvor: Srbijanet