Na visini od 20 kilometara iznad Arktika oštećeno je čak 80 odsto ozonskog omotača, javio je Bi-Bi-Si (BBC), citirajući zaključke studije tima naučnika objavljene u časopisu “Priroda”.

Uzrok stvaranja "ozonske rupe" je neuobičajeno dugo zadržavanje talasa hladnoće u stratosferi, kada su hemikalije hlora koje uništavaju ozon i najaktivnije. Tim naučnika je naveo i da je nemoguće predvideti da li će do sličnih oštećenja ponovo doći. 

Hemikalije koje uništvaju ozon potiču iz supstanci poput hlorofluorokarbonata. Njihov štetan uticaj najpre je registrovan na Antarktiku, u kojem svake zime dolazi do ozbiljnijeg oštećenja ozonskog omotača. Veličina i položaj "ozonske rupe" menja se s vremena na vreme, zavisno od kretanja hladnih talasa prema jugu ili severu.

Hlor opstaje u gornjim slojevima atmosfere decenijama, pa će verovatno biti potrebno da prođe najmanje pola veka da se ozonski omotač iznad Arktika vrati u nekadašnje stanje. Ozon štiti od ultraljubičastog zračenja Sunca, koje može da izazove rak kože i druge zdravstvene probleme.
Izvor: Economy.rs