Stimuliše strast, razmišljanje i stvara zavisnost. To je drugi artikl na svetu po vrednosti (nakon nafte) i sigurno igra značajnu ulogu na našim putovanjima, bez obzira gde se nalazite. Ukoliko redovno konzumirate kafu sigurno ste nekad ostali bez ukusa na koji ste navikli jer ste se našli u zemlji u kojoj je kafa potpuno drugačija.

Predstavljamo vam destinacije gde možete piti najbolju kafu na svetu. 

Adis Abeba, Etiopija

Neki tvrde da je Etiopija domovina kafe, tako da nije iznenađujuće što se ovde kvalitetne kafe ima na svakom uglu. Ukoliko ste pozvani na Etiopljansku kafenu ceremoniju ne propustite je: to je jedinstveni tradicionalni ritual koji nećete zaboraviti. Ako ne, tu je uvek Tomoca, tradicionalni kafić u italijanskom stilu koji će vas garantovano zadovoljiti.

Havana, Kuba
Kubanci vole svoju kafu, koja se služi jaka, crna i slatka u malim šoljicama za espreso. Uzgajana u Eskambreju i Sijera Maestra planinama, sveže samlevena će biti prava injekcija svežine gde god da ste krenuli. Kuće kafe niču svakog trenutka po Havani, ali ne bi trebalo da se propusti lokalna klasika Cafe de las Infusiones.

Istanbul, Turska
Iznenađujuće, Turska kafa (Türk kahve) se ne konzmira toliko u svojoj domovini koliko čaj (çay). Mnogo se više pije u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori. Ali i u istanbulu ćete lako zadovoljiti svoje dnevne potrebe u Istanbulu. Tradicionalne kuće kafe kao što je Etham Tezçakar Kahveci služe onu sveže samlevenu, gustu i jaku, tako jaku da vam se diže kosa na glavi!

Medeljin, Kolumbija
Kolumbija je poznata po svojoj bogatoj aromatičnoj kafi. Nažalost, oni izvoze najveći deo zrna, ostavljajući uglavnom ono srednjeg kvaliteta za svoje stanovnike. Jedini izuzetak u ovom pravilu je atraktivni La Bon Café. Takođe možete posetiti plantaže u Zona Cafetera i kupite kafu direktno od uzgajivača.

Santa Marija i Valle de Dota, Kostarika
Kafa je verovatno najpopularnije piće na Kostarike – ponudiće vam cafécitos gde god da odete. Svesna energije koju kafa pruža organizmu, vlada ove zemlje je čak izdala dekret 1840. da svi radnici na građevini dobijaju besplatnu šoljicu svakog dana. Posetite Santa Maria & Valle de Dota za uvid u Tico industriju kafe.

Sao Paulo, Brazil
Brazilici vole da im je kafa jaka kao đavo, vrela kao pakao i slatka kao ljubav. Ujutru je oni piju sa mlekom (café com leite). Nakon toga, tu je cafezinhos, klasična kafa koja se služi ili u čaši ili šoljici za espresso. Zahvaljujući italijanskom nasleđu, Sao Paulo može da se pohvali najboljim kafama, a Café Floresta je jedna od najomiljenijih.

Sijetl, SAD
Teško je žaliti se na vreme u Sijetlu kada je jedan od najboljih načina za utehu u kišnom danu – kafa prisutna u izobilju. Iako je Sijetl rodno mesto Starbucks-a, nema potrebe da idete u ovaj lanac kafeterija: ne sa takvim draguljem kao što je Caffe Vita.

Rim, Italija

Kako priliči zemlji espresso kafe, Italijani vrlo ozbiljno pristupaju svom omiljenom napitku. Radite isto što i Rimljani i budite vrlo precizni kada naručujete kafu: da li će to biti un caffe, un caffe macchiato, un caffe lungo, un cappuccino or un caffe corretto? Poznat u celom Rimu, Caffe Sant’ Eustachio je savršeno mesto da izvežbate italijanski i naučite nazive svih kafa.

Beč, Austrija
Beč ima jaku titulu "Svetska prestonica kafe". Njegove Kaffeehäuser (kuće kafe) su poznate kao i njegova klasična muzika I druge atrakcije. Neverovatno je koliki raste broj ovih kuća, ali svaka ima svoj specifičan izgled I ukus. Aida je mesto koje vraća u 1950. sa odgovarajućim mušterijama I kafom o kojoj se mogu pevati pesme.

Amerikanci – ljubitelji kafe
Poseta lokalnm kofi šopu je osnovna stavka jutarnje rutine za milione Amerikanaca koji ne mogu da stignu da kod kuće popuju jednu. postoje i neki gradovi gde stanovnici plaćaju extra dodatnu cenu da bi dobili svoju dnevnu dozu.

Više od polovine odraslih Amerikanaca svakodnevno pije kafu, ali količina koju popiju zavisi od toga u kom gradu žive sudeći po poslovnom sajtu bundle.com.

Sajt je napravio analizu na osnovu 16 velikih lanaca kafe kao što su Dunkin’ Donuts, Starbucks i Sumptown.

Uprkos tome što cena kafe konstantno raste, potrošnja se nikada ne smanjuje. Starbucks je na primer već dva puta podigao cene kafe. Evo deset gradova u kojima se najvise konzumira kafa.

Čikago je grad "najzaraženiji kafom" , potom slede Njujork, Sijetl, San Francisko i Portland.
Izvor: B92