Ova godina je bila jedna od najizazovnijih za turizam – zemljotres na Novom Zelandu, protesti na severu Afrike, cunami u Japanu, vulkan na Islandu, štrajkovi u Grčkoj. Sva putnička predviđanja s početka godine, kao što je povećanje interesovanje za destinacije na Bliskom Istoku, pokazala su se kao pogrešna.

Tokio (Wikimedia)

Omiljeni grad van Evrope

Tokio – ovaj dimanični grad se susreće sa jednim od možda navećih izazova ikad, trudi se da ubedi turiste da je nakon cunamija i nuklearne katastrofe ponovo bezbedan. Iako se nalazi na 200 km od Fokušime, indident je naterao hotelijere da prepolove svoje cene. Na listi ga u stopu prate Sidnej, Kejptaun, San Francisko i Njujork.

Najbolji sajt za putovanja

Airbnb – zasnovan je na ideji da su ljudi spremni da otvore svoja vrata strancima i to besplatno. U prethodnih nekoliko godina beleži porast interesovanja za čak 800 odsto, a procenjen je na milijardu dolara. Nije loše kada se uzme u obzir da su celu priču pokrenula 3 studenta iz San Franciska 2007.

Omiljena evropska zemlja

Svež vazduh, dobar život, sjajni prizori i neprevaziđena priroda stavili su alpske i skandinavske zemlje među prvih 10 u Evropi. Dok je Švajcarska odnela krunu susednoj Austriji, Švedska ju je izbacila na treće mesto. Slede ih Nemačka i Italija.

Omiljene udaljene zemlje

Iako se japanski turizam polako oporavlja, ova zemlja se nalazi na vrhu liste. Možda zahvaljujući sniženim cenama koje nude hoteli u tur-operateri kako bi ponovo rivukli goste.

Slede Maldivi, Peru, Novi Zeland i Vijetnam.

Najbolji online booking servis

Ova nova kategorija ističe sve veći značaj interneta u svetu turizma. Listu sačinjavaju i-escape, Saddle Skedaddle, Directski.com, Erna Low i HF Holidays.

Najbolji hoteli izvan Evrope

Ovogodišnji pobednik, hotelska grupacija iz Dubaija Jumeirah, nastavlja svoju globalnu dominaciju novim hotelima sa 5 zvezdica u Abu Dabiju, Dubaiju, Kuvajtu, Azerbejdžanu, na Maldivima i Majorki. Slede ih Mandarin Oriental, Oberoi Hotels & Resorts, Ritz-Carlton i Shangri-La Hotels & Resorts.

Najbolja ekonomska aviokompanija

Singapore Airline je ubedljivi pobednik. Na listi su se našli i Fly Emirates, Quatas, Malaysian Airlines i Aer Lingus. Najbolje biznis aviokompanije Etihad Airways, Air New Zealand, Qatar Airways, Singapore Airlines i Cathay Pacific.

Najbolje železničke kompanije

Eurotunnel, Eurostar, Chiltern Railways, Gatwick Express i East Coast Trains.
Izvor: B92