Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja ima brojne zamerke na starost “Jatove” flote i čistoću aviona.

Nacionalna avio-kompanija "Jat ervejz" u poslednjem izveštaju Evropske agencije za bezbednost u avio-saobraćaju dobila je brojne zamerke na starost flote i čistoću aviona, mnogo više nego prethodnih godina, piše "Blic". 

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije (DCV) tvrde da ovo ne znači da "Jat" nije bezbedan, ali ne poriču da će avio-prevoznik ubuduće biti pod mnogo većom prismotrom međunarodnih inspektora.

"Tačno je da je EASA dostavila Direktoratu civilnog vazduhoplovstva godišnji izveštaj o izvršenju inspekcija. U tom izveštaju ‘Jat’ je dobio više primedaba nego što je imao prethodnih godina. Te primedbe nisu neposredno važne za pitanje bezbednosti kompanije, ali se i ovo uzima u obzir u konačnom izveštaju. To znači da će inspekcija na međunarodnim aerodromima češće ulaziti u ‘Jatove’ avione", kažu za "Blic" u Direktoratu.

U DVC dodaju da će i oni, kao vazduhoplovne vlasti, naložiti otklanjanje nedostataka i kontrolisati "Jat".

Da je "Jatova" flota dotrajala, nije nepoznato, ali ostaje pitanje kako će kompanija rešiti problem, jer novca za nove letelice nema. Zanimljivo je da "Jat" tokom ove letnje sezone nije imao značajnije incidente, ali je prethodna sezona bila ispunjena kašnjenjima i kvarovima aviona. Do isteka tendera za pronalaženje strateškog partnera "Jat ervejzu" ostalo je pet dana.
Izvor: Blic