Iako je serijal o Hariju Poteru završen, ljubitelji mladog čarobnjaka i dalje imaju čemu da se raduju – moći će da pođu u posebnu avanturu na mestima gde je film sniman.

Komplikovani proces skidanja setova iz filma već je počeo, a do proleća 2012. biće otvoren živi muzej posvećen stvaranju „Harija Potera". 

Ogromni setovi od „Velike sale" do „Ministarstva magije" već su smešteni u Warner Bros studija u Votfordu, a uskoro će biti na raspolaganju svim zaljubljenicima.

Vredi li čekati?

Posetioci će moći da uživaju u epskom nastajanju filmova. Tura će biti potpuno drugačija od one u Univerzalovom svetu magije Harija Potera u Orlandu, jer se fokusira isključivo na stvaranje filma i produkcijske aspekte nastanka legendarnog serijala.

„Mi ne ulazimo u svet Harija Potera, nego slavimo stvaralaštvo koje stoji iza filma o njemu", objašnjava Sintija Blekstoun, producent Thinkwell Design and Production, koji radi na turi.

Dakle, nema magičnih napitaka, niti neobičnih slatkiša – posluženje se sastoji isključivo od hrane koju su jeli glumci u filmu.

Međutim, dobijate uvid u grandiozne dvorane, fantastične ploveće kućice i nezaboravna mesta iz filmskih scena.

Jedna od njih je mala ostava ispod stepenica u kojoj je Hari spavao dok je živeo kod teče i tetke.

Odatle ulazite u „Veliku dvoranu" koja apsolutno odgovara doživljaju iz filma.

Mnogi umetnici zaduženi za taj set iznova su se vraćali kako bi se uverili da je njihovo remek-delo dobro predstavljeno.

Možda i najbolji deo ture je poseta „samoseckajućoj kuhinji" gde posetioci mogu da zamasima ruke iznad platforme za detekciju pokreta „podignu" lebdeći nož.

Takođe, mogu prošetati kroz radionicu za izradu stvorenja iz filma gde na podu leži rastavljen džinovski pauk Aragog, a feniks ih „posmatra" sa velikog postolja.

Upečatrljiv je i Dambldorov kabinet, kao i spavaonice doma Grifindor sa „originalnim" Harijevim, Ronovim i Nevilovim krevetima.

Na posletku, vredi videti i čuveni „kamen mudrosti" koji traje i posle gotovo jedanaest godina.

Kada bude završeno opremanje studija u Livsdenu (Leavesden), postaće najveći u Velikoj Britaniji i dokaz da je priča o Hari Poteru veoma dugog veka.
Izvor: B92