Jedna od najboljih stvari na putovanju jeste sloboda koja vam dozvoljava da budete ko god poželite. Ali šta se dešava ako preterate? Pretvaranje može da bude veoma rizična igra.

Uvek su vas smatrali dosadnim šterberom? Odlazak na putovanje je idealna prilika da postanete misteriozni turista koji voli da čita knjige. Stidljivi ste i povučeni? U drugom gradu, u društvu nepoznatih ljudi mnogo je lakše prevazići strah od neprihvatanja i biti u centru zabave. 

Iako je pretvaranje relativno laka stvar, da li je u redu praviti se da ste neko ko niste? Pitanje je da li umete da postavite granicu za takvo ponašanje. Ukoliko koristite dobre namere drugih ljudi, njihova osećanja i srdačnost, pretvaranje sigurno nije u redu.

Međutim, ako samo menjate deo svoje ličnosti koji vam se ne dopada ili ekonomično redukujete istinu, onda se to nimalo ne razlikuje od bezazlenih laži na razgovorima za posao ili prvom sastanku.

Svi smo mi u potrazi za iskustvima koja mogu da nas promene i mali je broj onih koji se sa dugih putovanja vrate potpuno isti. Nakon određenog vremena pretvaranje lako može da pređe u naviku i postane stvarnost.

Ako se zanesete, postanete previše glasni i upadljivi, možete upasti u problem ili naići na nerazumevanje lokalnog stanovništva.

Budite šta god poželite, ali znajte da je istina i iskrenost uvek najsigurniji način da se putovanje ne pretvori u ružnu uspomenu i nešto što niste želeli.
Izvor: B92; foto: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net