Dobro uređene ski-staze, odlična ponuda hotela, pansiona i apartmana, kao i vrhunske škole skijanja za početnike zaštitni su znak skijanja u Austriji. Na glečerima se može skijati tokom cele godine, a za one koji žele i u drugim mestima jeftino da prođu – najbolje je već sada da uplate svoju turu.

Bad Gaštajn
Dolina Gaštajn se nalazi u sklopu najveće skijaške regije u Austriji – Ski Amade, u regiji Salcburg. Svetski poznato alpsko skijalište, izletište i terme smešteno je u glečerskoj dolini okruženoj vrhovima višim od 3.000 metara. Cela dolina obiluje blagotvornim termalnim izvorima. Stogodišnja turistička tradicija ovog kraja vidi se kako u izgledu kuća i hotela, tako i u bogatoj turističkoj ponudi.

U okviru ovog regiona su i Bad Hofgaštajn, Dorfgaštajn, Graukogel i Sportgaštajn, gde su omogućeni pristupi sa određenim ski-pasom. Spada u sam vrh austrijskog ski-turizma.

Bad Klajnkirhajm
Skijalište koje se prostire na obroncima planina Nokberge, u okrugu Spital, među 15 je najposećenijih u Austriji. Skijašima je na raspolaganju više od 103 kilometra uređenih staza, među kojima je i najduža staza u Koruškoj, Klamer (4,2 kilometra). Bad Klajnkirhajm je popularan i atraktivan turistički centar, poznat po takmičenjima za FIS svetski kup i posebno pogodan za miran porodični odmor.

Mesto je prepuno prodavnica, butika, restorana, a pored skijanja, ima i bogatu ponudu za sankanje, snoubording i klizanje.

Kaprun
Tradicionalno austrijsko mesto koji se odlikuje bogatom ponudom kvalitetnog smeštaja, restorana, prodavnica. Skijalište se nalazi ispod glečera Kicštajnhorn, što omogućava dužu sezonu čak i do 10 meseci. Staze su dužine 50 kilometara i uglavnom ih koriste za početnike i rekreativce. Prednost je blizina Salcburga i to što su međusobno dobro povezana. Ski-bus i sistem žičara su uključeni u jedan ski-pas koji pokriva oba mesta.

Cel am Ze je jedno od austrijskih omiljenih skijališta, sa zadivljujućim prizorima planina u okruženju i jezerom u dolini. Zajedno sa Kaprunom predstavlja centar ski-regiona sa 130 kilometara uređenih staza. Srednjovekovno gradsko jezgro puno je restorana, vinskih podruma, barova, ekskluzivnih prodavnica. Grad pored toga ima i klizalište, bazene, teniske terene, a možete da iskoristite večeri i za ugodne šetnje uz jezero. Skijalište ima 80 kilometara staza koje su idealne za rekreativce i koje odlikuje odlična međusobna povezanost sistemom žičara.

Terme na otvorenom
Tradicionalni šarm, vreli, prirodni termalni izvori na raspolaganju su skijašima u najvećem broju austrijskih centara za zimske sportove. U Bad Gastajnu se nalazi i termalna banja Felsenbad, koja, sa svojom prirodnom vrelom vodom i raznim sadržajima, predstavlja pravu atrakciju i odličnu relaksaciju posle napornog skijaškog dana. U sklopu Bad Klajnkirhajma su i termalne banje Sent Katrin i Romerbad, gde se usred samog skijališta nalazi otvoreni bazen sa termalnom vodom.
Izvor: Večernje novosti