Aviokompanije “Er Frans” i “Erbas” organizovale su prvi “zeleni” komercijalni let u svetu, na relaciji Tuluz – Pariz, kombinujući ekološko gorivo i najnovije tehnologije za upravljanje letovima.

Avionom "erba A321" demonstrirana je mogućnost da se emisija ugljen-dioksida smanji za polovinu u odnosu na količinu koja se oslobađa prilikom regularnih letova. 

Prvi put je korišćeno biogorivo, po 50 odsto u svakom motoru, u kombinaciji sa optimizovanim sistemom upravljanja vazdušnim saobraćajem (ATM) i efikasnim pristupom "Continuous Descent Approach" (CDA) načinu sletanja.

Na taj način ukupna emisija ugljen-dioksida svedena je na 54 grama po putniku i kilometru, što je ekvivalentno potrošnji goriva u količini od 2,2 litra po putniku i na 100 kilometara.

Biogorivo je jedno od rešenja za manju emisiju ugljen-dioksida i "Erbasova" strategija unapređenja alternativnog goriva je da se taj razvoj ubrza kroz komercijalizaciju i stvaranje održivih lanaca proizvodnje bio-goriva.

Efikasniji sistem upravljanja vazdušnim saobraćajem (ATM), takođe, doprinosi smanjenju količine potrošenog goriva, a samim tim i snižavanju emitovanog ugljen-dioksida.

"Erbas" snažno podržava ATM sistem i pokrenuo je svoju firmu "Erbas pro skaj" posvećenu podršci i razvoju modernog upravljanja vazdušnim saobraćajem u cilju postizanja najviše operativne efikasnosti.

CDA postaje sve rašireniji način za smanjenje potrošnje goriva i tokom CDA postupka avion se do sletanja spušta ka pisti u kontinuitetu, što zahteva značajno manji potisak motora i manju potrošnju goriva, saopštile su te aviokompanije.
Izvor: Economy.rs