Mnogi maštaju o životu u Evropi, ali London, Beč i Pariz nisu nimalo blagonakloni ka vašem novčaniku.

Na sajtu Xpatulator može se pronaći 300 gradova rangiranih prema troškovima života, poređenih u 13 kategorija, uključujući hranu, troškove stanovanja, rekreaciju, edukaciju i medicinsku negu. 

Nimalo ne izneneđuje činjenica da se 7 najjeftinijih gradova za život nalaze u istočnoj Evropi.

7. Kišinjev, Moldavija
Valuta lej, ali se planira uvođenje evra. Jezik rumunski. Jeftina je roba široke potrošnje i alkohol. Topla leta i blage zime stvaraju idealne uslove za gajenje grožđa, pa se ovde prave odlična vina. Stranci teško pronalaze posao, a oko 25 odsto Moldavaca radi u inostranstvu.

6. Bukurešt, Rumunija
Valuta je lej. Jezik rumunski. Jeftini su alkohol i duvan. Nekada poznat kao Mali Pariz, Bukurešt je dom eklektične kulture koja podrazumeva odličan noćni život, brojne muzeje, sjajnu arhitekturu i brojne festival tokom cele godine.

5. Skoplje, Makedonija
Valuta denar. Jezik makedonski. Jeftini su rekreacija, kultura i restorani. Predstavlja mešavinu hrišćanske i islamske kulture. Veliki zemljotres 1963. uništio je većinu istorijske arhitekture, ali je grad ponovo izgrađen i može se pohvaliti brojnim parkovima i ostacima otomanske arhitekture.

4. Priština, Srbija
Valuta evro. Jezik pretežno albanski. Jeftini su obrazovanje i roba široke potrošnje. Leti se dosta vremena provodi u baštama kafića i više je poenta u tome da budete viđeni, nego da zaista popijete kafu.

3. Sofija, Bugarska
Valuta je bugarski lev. Jezik bugarski. Jeftina je struja, iznajmljivanje stanova i takse. Sofija je veoma dobro pozicionirana, blizu Crnog mora i Turske. Grad nije veliki, pa ga je lako prepešačiti.

2. Tirana, Albanija
Valuta lek. Jezik albanski. Jeftina je roba široke potrošnje, zdravstvena i lična nega. Uz svakodnevne energetske havarije i nepostojanje železnice, Tirana nije najpristupačnije mesto za život.

1. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Valuta konvertibilna marka. Jezici srpski, hrvatski i bošnjački. Jeftino je obrazovanje i troškovi stanovanja. Sarajevo se može opisati kao mali grad ili veliko selo. Vidljivi su problemi posleratne obnove, političke korupcije i socijalne nestabilnosti.
Izvor: B92