Cela Evropa je prosto luda za čokoladom na jesen jer se tada širom Starog kontinenta organizuju brojni sajmovi i vašari posvećeni ovoj poslastici. Međutim, čokoladni turizam je postao globalna stvar. Evo najboljih 10 avantura za ljubitelje čokolade širom sveta.

1. Napravite sami čokoladu na plantaži kakaa na Sv. Luciji
Britanski proizvođači čokolade Hotel Chocolat otvorili su hotel na svojoj plataži na ostrvu Sv. Lucija. Kada se ne sunčaju, kupaju ili odmaraju u svojim „kakao čaurama" (kako se sobe zvanično zovu), gosti mogu da posete plantažu i pomognu radnicima u polju, ne bi li stekli što potpunije „od drveta do čokoladne table" iskustvo. Cena sobe kreće se od 450 dolara. 

2. Posetite umetnike čokolade u Čokoladnoj Dolini u Toskani
Toskana je možda poznatija po vinima i živopisnim gradovima u brdima, ali Čokoladna Dolina koja se tu nalazi sve više privlači pažnju turista. Ta oblast poznata je po proizvođačima najfinije čokolade kao što su Bianchini, Enoteca Pinchiorri, Slitti i Catinari-Agliana, a tu su i fabrike firmi De Bondt i Amedei – koje mnogi smatraju najgurmanskijim čokoladama. Četvorodnevna tura košta od 1792 dolara.

3. Prejedite se u čokoladnom baru u SAD
Bostonski čokoholičari svake subote odlaze u hotel Langham u stari centar grada kako bi se prejedali u čokoladnom baru u formi švedskog stola. U cenu od 40 dolara po osobi (28 za decu do 12 god) uključen je čuveni puding sa čokoladnim kroasanom, uz uobičajene pite, praline, čoko skulpture i ostale đakonije.

4. Prošetajte čoko krugom u Belgiji
Ova zemlja postala je sinonim za dobru čokoladu a njen najživopisniji grad, Briž, potpuno „poludi" od prekomernog šećera u mesecu „Čokolade u Brižu" koji počinje 6. novembra. Možete obaviti čoko šetnju (Choc around the clock), posetiti muzej posvećen ovom slatkišu i napraviti sopstveni izbor od originalnih čoko jelovnika koji se služe u 14 raznih restorana.

Vrhunac svetkovine je Festival čokolade i mleka (Choco Laté Festival) koji traje od 13. do 8. novembra i u kojem učestvuje preko trideset prodavnica čokolada.

5. Majanska masaža čokoladom u Meksiku
Budući da su Maje izmislile čokoladu i prve počele da joj se dive, normalno je da su, osim pijenja iste, smatrale prirodnim da slatku supstancu utrljavju i u telo. U kompleksu Tides Riviera Maya, u poluotvorenoj sobi usred džungle, izvodi se ritual Xocolate. Ljuspicama od kakaa skidaju se mrtve ćelije sa kože, a onda se celo telo masira toplim kakao puterom – čitav ritual započinje šamanskim blagoslovom. Sobe u hotelu koštaju od 585, a Xocolate ritual košta 220 dolara.

6. Mesite kao čoko profesionalac u Francuskoj
Samo udisanje vazduha u Tain l’Hermitage, sedištu čokoladne kompanije Valrhona – u kojoj rade najbolji kuvari na svetu – je iskustvo samo po sebi dovoljno. Ali ne morate da budete profi kuvar da biste pohodili jednodnevni ili dvodnevni kurs u njihovoj školi za specijalitete od čokolade. Najbliži aerodrom ovom mestu je u Lionu – grad prepun specijalizovanih čoko prodavnica – ali škola ima ispostave i u Parizu i Tokiju. Cena dvodnevnog kursa je 385 dolara.

7. Uživajte u čokoladnoj fontani u sobi u Engleskoj
U hotelu Chocolate Boutique na južnoj obali Engleske (u Dorsetu) možete naručiti da vam donesu čokoladnu fontanu u sobu sa sve jagodama koje ćete umakati, a u ponudi su i časovi pravljenja čokoladnih pralina. Ceo hotelčić je napravljen u čokoladnim bojama, na meniju su kokteli od čokolade a za doručak možete dobiti čokoladne palačinke i najbolju čokoladu koju ćete ikada okusiti van Briža (pogledati br. 4). Cena dvokrevetne sobe je od 165 dolara, a kurs pravljenja pralina košta od 74 dolara naviše.

8. Spajanje vina i čokolade u Australiji
Vinarija Hahndorf Hill u Adelejdu čuvena je po „sparivanju" najfinijih čokolada i vina. Njihova ponuda ChocoVino Experience našla se na listi 10 najboljih turističko-gurmanskih tura u Južnoj Australiji. Cena degustacije je 10 dolara za čokoladu, odnosno 20 dolara za čokoladu i vino.

9. Umotajte se u čokoladu u Austriji
Cenjeni Sacher hotel u Beču, osim čuvene saher torte, svojim gostima nudi i jedinstveno spa iskustvo – čokoladnu simfoniju – koja, nažalost, nije jestiva. Dvočasovni tretman sastoji se od pilinga tela ekstraktom kakao zrnaca, stavljanja debele maske bogate čokoladom i profesionalne masaže nazvane „slatka čokoladna nega tela".

Cena sobe u hotelu je od 508 dolara, a čokoladne simfonije 250 dolara.

10. Čokoladni park snova u Kini
Prošle godine bio je Peking, ove godine u decembru Šangaj ima čast da ugosti godišnji Čokoladni park snova, najiščekivaniji zimski događaj u Kini. Očekuje se da će skoro pola miliona posetiti čokoladnu zemlju prepunu divnih radova od jestivih materijala. Među njima će biti i najpoznatije građevine Šangaja – sve izrađene od čokolade.

Park će bit postavljen u Himalajskom centru od 16. decembra 2011. do 19. februara 2012.
Izvor: B92