“Efekat povratnog putovanja” ili “Zašto povratak kući traje kraće nego put na more”…

Zašto nam se čini da put kraće traje kada se vraćamo kući? Odmah ćemo vam reći da za takav utisak nije "odgovorna" činjenica da nam je u povratku ruta poznata. 

Kada se vraćamo kući sa godišnjeg odmora obično nam taj put brže prođe nego kad smo putovali ka željenoj destinaciji, uprkos činjenici da su udaljenost i trajanje puta nepromenjeni.

Psiholozi kažu da se ovaj "efekat povratnog putovanja" ne javlja zato što nam je u povratku poznata ruta, već zato što imamo različita očekivanja u odlasku i povratku.

"Kada putujemo ka nekom mestu često potcenimo kilometražu koju treba da prevalimo, pa onda imamo utisak da putovanje duže traje nego što je to zaista slučaj", kaže Nils van de Ven sa holandskog Tilburg univerziteta.

"Kada putujete sa decom, to izaziva beskonačan niz ‘jesmo li već stigli’ i ‘koliko još ima’ pitanja", kaže on.

Zahvaljujući tom prvom ‘izneverenom’ očekivanju, u povratku imamo utisak da je put kraći jer znamo šta nas čeka – prva preterano optimistična procena trajanja puta do letovališta, na primer, doprinosi iluziji da put brže prolazi kad se vraćamo.

U eksperimentu koji su sproveli holandski naučnici učestvovalo je 350 ljudi, koji su bili podeljeni u tri grupe. Prva grupa određeni put prevalila je autobusom, druga biciklom, a u trećoj su bili ispitanici koji su gledali video snimak osobe koja na toj ruti vozi bicikl.

Kada je trebalo da procene trajanje puta u odlasku i u povratku, ispitanici su procenili da je povratak bio kraći za, u proseku, 22 odsto, prenosi "Dejli mejl".

"Efekat povratnog putovanja" bio je najizraženiji kod ispitanika koji su izjavili da je odlazak do zadate lokacije trajao "razočaravajuće dugo", a potpuno je izostao među ispitanicima koji su bili unapred upozoreni da će u povratku imati utisak da put kraće traje.

Nezavisno istraživanje naučnika sa Univerziteta Pensilvanije pokazalo je da se "efekat povratnog putovanja" javlja i kada se ljudi vraćaju kući potpuno drugim putem.

Do sada se smatralo da nam put u povratku brže prođe jer nam je već poznat, a psiholozi se nadaju da će nova saznanja pružiti novi uvid u našu percepciju vremena.
Izvor: Mondo;foto: dan / FreeDigitalPhotos.net