Kraj turističke sezone idealan za odmor na mediteranu. Grčka i Tunis povoljni u septembru, a Turska i Egipat u oktobru.

Cene aranžmana niže za 30 odsto, manje su gužve na aerodromima, na plažama temperature podnošljivije od tropskih, ali veoma prijatne, učinile su da jesenja letovanja postanu sve popularnija i među domaćim turistima. Naše agencije prodaju aranžmane za sve destinacije na moru u septembru, od kojih su letovališta u Grčkoj najpovoljnija. U oktobru su aktuelni južniji krajevi, poput egipatske obale Crvenog mora, tuniskog ostrva Đerba i antalijske regije u Turskoj. 

Grčka
Osim u vrelim mesecima – julu i avgustu, zemlja maslina pogodna je za letovanje i tokom celog septembra i dobrog dela oktobra. Na ostrvima u Jonskom moru – Krfu, Zakintosu i Kefaloniji prilično je toplo, more je pogodno za kupanje, a gužve gotovo da i ne postoje. Za oktobar se, ipak, preporučuje jug Egeja – Krit ili Rodos, koji su u ovo doba godine topliji od ostatka zemlje.

Jedan od najbitnijih razloga za odlazak u Grčku svakako su i dosta povoljne cene arnžmana.

Turska
Jedna od omiljenih destinacija onih koji letuju početkom jeseni je svakako Turska. Vreme je i dalje toplo, temperatura mora dobra, tako da su plaže i dalje krcate. Okolina Kemera idealna je za septembar, a oktobar je mesec kada se treba spustiti južnije i istočnije – na Sredozemno more. Antalijski zaliv ima slikovitu obalu i izuzetno toplo more u ovom periodu, naročito u okolini Alanje.

Kuba
Letovanje u oktobru svakako je vrlo primamljivo i u nekim egzotičnim krajevima, poput Kube, Maldiva, ili Indonezije. Iako su to putovanja rezervisana za one sa dubljim džepom, cene su izuzetno povoljne baš sada. Tako, deset noćenja na Kubi, u Varaderu, u hotelu sa četiri zvezdice, sa uključenim avionskim prevozom, staje oko 1.100 evra za polaske u oktobru.

Tunis
U zemlju jasmina se bez razmišljanja može krenuti u ovom periodu. Kako eventualna kraća kiša u severnom delu Tunisa ne bi pokvarila uživanje, onda odluka pada na ostrvo Đerbu, sa skoro 360 sunčanih dana godišnje. Ovde je do kraja oktobra toplo, a odmor u severnim gradovima – Susu, Monastiru, Port el Kantauiju i Jasmin Hamametu može se upotpuniti izletima u Saharu. Što se cena tiče, u ovom periodu može se pronaći aranžman od 300 evra, za 10 dana boravka, sa avio-prevozom.

Egipat
Kada je mesec oktobar u pitanju, Egipat je svakako hit destinacija. Temperatura vazduha je oko 32 stepena i podnošljivija je u odnosu na letnji period. Crveno more je veoma toplo, a temperatura vode je oko 25 stepeni. Ovde je turistička sezona upravo u jeku, pa zato cene ne idu dole. Međutim, ima i onih agencija koje su u jurnjavi za klijentima snizile cene aranžmana za Egipat, čak i u ovom periodu, pa se tako u letovalištu Hurgada i to u hotelu sa pet zvezdica može letovati za 360 evra, ili pak u Šarm el Šeiku, u kompleksu sa četiri zvezdice za 390 evra.

Turisti bezbedni
Uprkos nemirima koji se dešavaju na ulicama Kaira, turisti u Šarm el Šeiku i Hurgadi, bezbedni su, ističu u domaćim turističkim agencijama. Kako tvrde operateri koji putnike vode u ovu zemlju, nema razloga da se obustavi čarter saobraćaj ka egipatskim letovalištima. Oni dodaju da su sukobi u Kairu, a letovališta su udaljena i apsolutno bezbedna.
Izvor: Večernje novosti