Kraj turističke sezone idealan za odmor na mediteranu. Grčka i Tunis povoljni u septembru, a Turska i Egipat u oktobru.

Kefalonija (foto Wikipedia)

Cene aranžmana niže za 30 odsto, manje su gužve na aerodromima, na plažama temperature podnošljivije od tropskih, ali veoma prijatne, učinile su da jesenja letovanja postanu sve popularnija i među domaćim turistima. Naše agencije prodaju aranžmane za sve destinacije na moru u septembru, od kojih su letovališta u Grčkoj najpovoljnija. U oktobru su aktuelni južniji krajevi, poput egipatske obale Crvenog mora, tuniskog ostrva Đerba i antalijske regije u Turskoj. 

Grčka
Osim u vrelim mesecima – julu i avgustu, zemlja maslina pogodna je za letovanje i tokom celog septembra i dobrog dela oktobra. Na ostrvima u Jonskom moru – Krfu, Zakintosu i Kefaloniji prilično je toplo, more je pogodno za kupanje, a gužve gotovo da i ne postoje. Za oktobar se, ipak, preporučuje jug Egeja – Krit ili Rodos, koji su u ovo doba godine topliji od ostatka zemlje.

Jedan od najbitnijih razloga za odlazak u Grčku svakako su i dosta povoljne cene arnžmana.

Turska
Jedna od omiljenih destinacija onih koji letuju početkom jeseni je svakako Turska. Vreme je i dalje toplo, temperatura mora dobra, tako da su plaže i dalje krcate. Okolina Kemera idealna je za septembar, a oktobar je mesec kada se treba spustiti južnije i istočnije – na Sredozemno more. Antalijski zaliv ima slikovitu obalu i izuzetno toplo more u ovom periodu, naročito u okolini Alanje.

Kuba
Letovanje u oktobru svakako je vrlo primamljivo i u nekim egzotičnim krajevima, poput Kube, Maldiva, ili Indonezije. Iako su to putovanja rezervisana za one sa dubljim džepom, cene su izuzetno povoljne baš sada. Tako, deset noćenja na Kubi, u Varaderu, u hotelu sa četiri zvezdice, sa uključenim avionskim prevozom, staje oko 1.100 evra za polaske u oktobru.

Tunis
U zemlju jasmina se bez razmišljanja može krenuti u ovom periodu. Kako eventualna kraća kiša u severnom delu Tunisa ne bi pokvarila uživanje, onda odluka pada na ostrvo Đerbu, sa skoro 360 sunčanih dana godišnje. Ovde je do kraja oktobra toplo, a odmor u severnim gradovima – Susu, Monastiru, Port el Kantauiju i Jasmin Hamametu može se upotpuniti izletima u Saharu. Što se cena tiče, u ovom periodu može se pronaći aranžman od 300 evra, za 10 dana boravka, sa avio-prevozom.

Egipat
Kada je mesec oktobar u pitanju, Egipat je svakako hit destinacija. Temperatura vazduha je oko 32 stepena i podnošljivija je u odnosu na letnji period. Crveno more je veoma toplo, a temperatura vode je oko 25 stepeni. Ovde je turistička sezona upravo u jeku, pa zato cene ne idu dole. Međutim, ima i onih agencija koje su u jurnjavi za klijentima snizile cene aranžmana za Egipat, čak i u ovom periodu, pa se tako u letovalištu Hurgada i to u hotelu sa pet zvezdica može letovati za 360 evra, ili pak u Šarm el Šeiku, u kompleksu sa četiri zvezdice za 390 evra.

Turisti bezbedni
Uprkos nemirima koji se dešavaju na ulicama Kaira, turisti u Šarm el Šeiku i Hurgadi, bezbedni su, ističu u domaćim turističkim agencijama. Kako tvrde operateri koji putnike vode u ovu zemlju, nema razloga da se obustavi čarter saobraćaj ka egipatskim letovalištima. Oni dodaju da su sukobi u Kairu, a letovališta su udaljena i apsolutno bezbedna.
Izvor: Večernje novosti