Kako se jeftino može na vikend u Prolom Banju. U kompleksu Prolom banje nalazi se i kafić gde se služi takozvano „prolom pivo“, dostupno samo u ovom kraju.

Polazak rano ujutru kako bi „uhvatili" dan. Dok se vozite automobilom uživate u prirodnim lepotama kojih je na pretek, a kada se umorite svratite na sok od maline i jagnjetinu pod sačem. 

Obilazak kulturnih i istorijskih spomenika podrazumeva se, dok se veče sa društvom obavezno rezerviše za ispijanje jedinstvenog domaćeg piva od Prolom vode. Više nego dovoljno za nezaboravan vikend, koji sa malo novca i dobre volje lako možete da organizujete u Prolom banji.

Vožnja
Koliko je jednostavno to realizovati i mi smo se uverili, kada smo prethodnog vikenda iz Beograda krenuli put juga Srbije. S obzirom na to da je većim delom autoput, do Prolom banje se stiže za svega tri i po sata. Ako ste raspoloženi, umesto da ga zaobiđete, možete ući u Niš, prošetati gradskim ulicama i odmoriti uz kafu. Odatle je potrebno voziti nešto manje od jednog sata, solidnim magistralnim putem, do Prokuplja koje je bilo naša prva odrednica. Tu se nalazi jedno od najstarijih neolitskih staništa iz približno 7. ili 6. milenijuma pre nove ere.

Sledeća stanica bila je Kuršumlija, grad sa nešto manje od 14.000 stanovnika. Jedan od vodiča, koji goste Prolom banje vodi u turističke obilaske, ispričao nam je o bogatoj istoriji ovog mesta čiji je rimski naziv bio „Ad Fines", što znači „na kraju". Saglasili smo se sa njegovom konstatacijom da posle toliko godina, ovaj stari naziv, nažalost, ponovo dobija na značaju. U centru grada smo pojeli i odličnu pljeskavicu, karakterističnog ukusa sa dosta luka koji možete pronaći samo na jugu naše zemlje.

Odatle smo, umesto da skrenemo prema banji, odlučili da prvo posetimo Đavolju varoš. Iako se, u poslednje vreme, mnogo pričalo o ovom prirodnom fenomenu, bili smo oduševljeni onim što smo videli. Nama je put do čuvenih kula bio lepši od njih samih, jer se do tamo prolazi kroz gustu šumu, koju sve vreme prati rečica. Posle jednog kilometra pešačenja i uspona dolazi se do najviše platforme odakle se pruža pogled na čuvene stubove.

Etno-predah
Prilikom obilaska Đavolje varoši nikako se ne sme zaobići etno-krčma „Dva ambara", koja je pozicionirana na glavnom putu oko jednog kilometra do Đavolje varoši. U fenomenalnom ambijentu u šumi pored rečice, tu smo, slobodno možemo reći, probali najbolju jagnjetinu pod sačem i rakiju od divljih krušaka.

Opušteno
Konačno, stigli smo do Prolom banje, gde nas je dočekala vrlo lepo sređena soba sa LCD televizorom, frižiderom i naravno „prolom vodom" na svakoj slavini. Na raspolaganju su nam bili i bežični internet, restoran, medicinsko-terapijski blokovi i bazen. Takođe, u kompleksu se nalazi i kafić gde se služi takozvano „prolom pivo", dostupno samo u ovom kraju. S obzirom na to da se banja nalazi na oko 700 metara nadmorske visine, spavanje je bilo potpuni užitak.

Sam put od Beograda i nazad, automobilom, košta ne više od 80 evra, ali to nije mnogo ako se podeli na više ljudi. Noćenje sa dva obroka u hotelu će vas izaći nešto manje od 3.000 dinara, dok su cene u kafićima i restoranima znatno niže od onih u Beogradu.
Izvor: Večernje novosti