Srbija bi od turizma ove godine mogla da zaradi oko 850 miliona dolara, što je rezultat povećanja broja stranih gostiju, ali i sve brojnijih i uspešnijih manifestacija, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.

Za prvih sedam meseci ostvareno je više od 450 miliona dolara prometa i na osnovu tog deviznog priliva i broja dolazaka, posebno stranih gostiju, ove godine ćemo se približiti toj magičnoj milijardi dolara prihoda – kazao je Petković uoči 27. septembra, Svetskog dana turizma. 

Ipak, kako je naveo, 2012. je realna godina kada bi ta milijarda i mogla da bude dostignuta.

– Najjači turistički centri su i ove godine bili Beograd i Novi Sad – veliki administrativni centri, a njima su se pridružili planinski centri koji beleže značajan porast domaćih i stranih posetilaca – kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, banje su i ove godine održale svoj nivo poseta, a rastu turizma posebno doprinose sve brojnije i sve uspešnije manifestacije i događaji koji ostvaruju značajan promet.

Kada je reč o domaćim turistima, Petković je istakao da rast koji je zabeležen u prvom kvartalu nije bio tako intenzivan tokom letnje sezone.

– Očigledno je da su građani u tom periodu otišli na more, ali sada se polako vraćaju, što se vidi po broju gostiju na domaćim, turističkim destinacijama, koji je veći nego prošle godine – ukazao je Petković.

Govoreći o efektima svetske ekonomske krize, Petković je podsetio da se ona posebno odrazila na turističku sezonu 2009. godine dok je već sledeće godine zabeležena izvesna stabilizacija.
Izvor: 24 sata