Iako Subotica beleži porast broja turista, na Paliću ih je poslednjih godina sve manje. Turisti prošetaju obalom i Zoo vrtom i odu u Suboticu u provod.

Kako je krajem jula spuštena zavesa prestižnog filmskog festivala, Palićko jezero je gotovo opustelo. Sa izuzetkom ponekog koncerta, ili gradske manifestacije, kada ga poseti nekoliko stotina ljudi, turista koji dane leta provode na obali bisera panonske ravnice sve je manje. 

O tome najbolje svedoči podatak Republičkog zavoda za statistiku da je u prvih pola godine Palić posetio 8.521 gost, a zabeleženo je skoro 16.000 noćenja. U odnosu na prošlu godinu, to je pad od osam odsto. S druge strane, Suboticu je posetilo čak dva puta više ljudi – 18.158, mahom stranaca, a u odnosu na minulu godinu, evidentirano je za polovinu više noćenja.

U praksi to znači da se turisti samo prošetaju obalom jezera i Velikim parkom, posete Zoološki vrt i ručaju u Maloj gostioni, ili Ribljoj čardi, a onda odu put grada gde ih očekuju koliko – toliko zanimljiviji sadržaji.

Već duže vreme se prave planovi kako vratiti Paliću stari sjaj i privući investitore. Posle odustajanja Slovenaca od izgradnje luksuznog banjskog kompleksa, kako je najavio Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, ima nekoliko zainteresovanih koji bi uložili u Palić, ali o njihovim imenima još je rano govoriti.

Dok se čekaju investitori, grad uređuje infrastrukturu – sređuje se kanalizaciona mreža, sproveden je gasovod, izgrađen parking, voda je sve boljeg kvaliteta, isparcelisano zemljište je spojeno u jedno veliko…

– Po nekim grubim procenama, za izgradnju mondenskog odmarališta, kao što su Karlove Vari, ili Moravske Toplice, potrebno je da se uloži oko 40 miliona evra – kažu u preduzeću "Park Palić". – Kako je planirano, na 380.000 hektara bilo bi izgrađeno 47.000 kvadrata prostora – uglavnom hotela i ugostiteljskih objekata, uz komplekse bazena, sportske terene i druge sadržaje.

Palić koji leži na termalnoj, lekovitoj vodi, pre više od jednog veka, bio je najpopularnije lečilište Austrougarske carevine. Možda će dolaskom stranog kapitala, njegov potencijal ponovo biti iskorišćen.

Kao najveći razlog što turisti zaobilaze Palić je voda, koja već duže vreme nije baš najpogodnija za kupanje. I pored toga što su poslednje analize zadovoljavajuće, zahvaljujući aerogeneratorima i upumpavanju sveže vode, Subotičani spas od vrućina traže na Zobnatičkom jezeru, kod Bačke Topole, i banji Morohalom u Mađarskoj.
Izvor: Večernje novosti