Prava istorijska, geografska i železnička atrakcija, voz “ćira” koji ide Šarganskom osmicom, od danas će prevoziti putnike produženom trasom – “Od Tarabića do Andrića”. Do Višegrada prvi će se prevesti oduševljeni Švajcarci koji su još pre godinu dana su zakupili prvu vožnju i strpljivo čekali.

Železnice Srbije i Muzejsko-turistička pruga uskog koloseka "Šarganska osmica" zajedno sa Železnicama Republike Srpske i opštinom Višegrad započinju danas realizaciju novog projekta pod nazivom "Od Tarabića do Andrića".

"Reč je o otpočinjanju redovnog saobraćaja na obnovljenoj uskotračnoj pruzi Kremna – Mokra Gora – Vardište – Dobrun – Višegrad ili ponovnom povratku stare lokomotive parnjače sa vagonima starim više od stotinu godina na Rzavsko-drinskoj železnici", rekao je portparol "Šarganske osmice" Aleksandra Stamenić.

Juče su i zvanično počeli radovi na postavljanju koloseka od železničke stanice Šargan-Vitasi do Kremana u dužini od pet kilometara, a namera turističkih radnika i Železnica Srbije je da pruga uskog koloseka bude obnovljena i do Užica.

"Prvu vožnju garavim ‘ćirom’ od Mokre Gore do Višegrada odavno je zakupila grupa ljubitelja uskih pruga iz Švajcarske i do kraja ove turističke sezone će se starim vozom voziti inostrani turisti koji godinu dana čekaju na red", rekla je Stamenićeva.

Ona napominje da će sledeće turističke sezone voz Rzavsko-drinskom železnicom od Šargan-Vitasa do Višegrada saobraćati svaki dan po utvrđenom međunarodnom redu vožnje.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović potvrdio je da će Železnice Srbije "pozajmiti" prevozna sredstva – lokomotive i vagone Železnicama Republike Srpske za prevoz turista od Mokre Gore do Višegrada do naredne turističke sezone.

Samo ove godine ćira je Šarganskom osmicom prevezao skoro 50.000 putnika-turista. Ovaj broj će tek porasti do kraja septembra, jer veliki broj škola organizuje izlete za svoje učenike upravo na ovoj destinaciji.
Izvor: Vesti-online.com