Besplatne aktivnosti i znamenitosti u Pragu pružaju mogućnost da se upoznate sa gradom a da pritom ne potrošite mnogo novca.

Mnoge od najboljih gradskih znamenitosti mogu da se vide besplatno a ako putujete u pravo vreme, možete da uživate i u besplatnim kulturnim aktivnostima. Ako putujete sa ograničenim finansijskim sredstvima istražite besplatnu stranu Praga. 

STAROGRADSKI TRG
Starogradski trg je najbolja besplatna atrakcija u Pragu. Ne samo da se na njemu nalaze neke od najpoznatijih praških građevina, nego je i mesto sezonskih svečanosti. Za vreme cele godine posetioci mogu da slušaju ulične izvođače, da se odmaraju na klupama oko spomenika i fotografišu građevine.

VJENCESLAVOV TRG
Okružen prodavnicama, hotelima i restoranima, Vjenceslavov trg je središte Novog Grada. Sezonski sajmovi postavljaju se na ovaj trg za posebne praznike. Na jednom kraju ovog trga nalazi se i Nacionalni Muzej, u koji je besplatan ulaz svakog prvog ponedjeljka u mesecu.

KARLOV MOST
Karlov most spaja Stari Grad s Malom Stranom. Ako želite da radite nešto besplatno u Pragu, pređite Karlov most i razgledajte njegove statue; svaka od njih je značajna na svoj način. Dok ste na Karlovom mostu, možete da slušate muzičare i divite se umetnosti. Zaželite želju, kad na vas dođe red, ispred statue Svetog Jana. Po jeftinoj ceni možete da se popnete stepenicama na toranj Karlovog mosta, odakle se pruža predivan pogled na Malu Stranu, Praški Dvorac i delove Staroga Grada.

IMANJE OKO DVORCA
Ulazak na imanje oko Praškog Dvorca je besplatan, pa čak i da morate da platiti karte za ulazak u neki od delova unutrašnjosti Dvorca. U Praškom Dvorcu možete da gledate smenu straže ili besplatno posetite vrtove Dvorca.

SEZONSKE AKTIVNOSTI
Godišnji festivali i praznici često nude besplatnu zabavu i mogućnost da iskusite lokalnu kulturu. Praški karneval je vreme za kostime i parade a zabava se održava na Starogradskom trgu za sve one koji žele da u njoj učestvuju. U Noći Svetog Nikole 5. novembra, glumci obučeni kao svetac i njegovi sledbenici prolaze ulicama grada i deci dele bonbone.

KULTURNE VEČERI
Praška Noć crkava u maju i Noć muzeja u junu su besplatni događaji. Noć crkava je prilika za uživanje u praškim religijskim znamenitostima- neke od njih obično nisu otvorene za javnost. Koncerti, performansi, predavanja i razgledanja su omogućena u muzejima koji učestvuju u Noći Muzeja.

SPOMENICI
Spomenici u Pragu, razbacani po celom gradu, nude uvid u kulturu i istoriju. Pogled na spomenike otkriva šta je Češkom narodu zapravo bitno. Spomenici postavljeni oko Praga su politički kao oni koji komemoriraju pokrete protiv nepravde, spomenici važnim istorijskim ličnostima i spomenci onima čija kreativnost je doprinela živopisnoj umetničkoj, muzičkoj i književnoj kulturi Praga.

RAZGLEDANJE IZLOGA
Od antikvarnica, juvelirnica, prodavnica sa odećom i onih koje prodaju kristal, praške prodavnice su različite po svom asortimanu kao i po cenama. Istražite Češko blago u radnjama kao što su "Botanikus" ili "Manufaktura". Istražujte jednu po jednu sobu kristala i porculana u "Moseru" ili razgledajte izloge radnje sa marionetama u Starom Gradu.

VRTOVI I PARKOVI
U većiua vrtova u Pragu je slobodn ulaz. Ovi vrtovi i parkovi uključuju vrtove Valenstein, Vrtove Praškog Dvorca, Kampa Park i vrtove na brežuljku Petrin. Većina vrtova otvorena je svakodnevno od 10 do 18 sati. Kampa Park i Petrin Park su naročito dobra mesta za piknik.

CRKVE U PRAGU
Prag ima prekrasne crkve svih arhitektonskih stilova. Crkva Svetog Nikole na Starogradskom trgu, kao i crkva Naše Gospe u Maloj Strani je slobodna za ulaz. Na Starogradskom trgu, ulaz u Crkvu Naše Gospe od Tina je besplatan.
Izvor: Smedia; fotografije: Wikimedia